Prijs van meel door De Molen verhoogd

Meelproducent De Molen heeft ingaande maandag 14 maart de prijs van meel verhoogd. Ze zegt daartoe genoodzaakt te zijn vanwege de mondiaal gestegen prijzen van granen, waaronder tarwe. Ook verpakkingsmateriaal, energie en andere inputs zijn de afgelopen weken als gevolg van de oorlog in Oekraïne enorm gestegen. Vergeleken met drie weken geleden is de prijs van tarwe met 40% gestegen.

De Molen CEO Julio Bhikharie zegt geen keus te hebben dan de prijzen van zijn meelproducten aan te passen om zo de graanleveringen, melkproductie en distributie te kunnen blijven garanderen.

Tot december vorig jaar geschiedde de import van tarwe via overheidssubsidie nog op basis van een wisselkoers van SRD 7,50 voor de Amerikaanse dollar. Ingaande januari geschiedde de import marktconform. Daarop volgde de gestegen internationale vrachtkosten, en nu vanwege de oorlog zijn de prijzen van brandstof en voedsel enorm gestegen. Rusland en Oekraïne behoren tot de top 4 producenten in de wereld van graan, waaronder tarwe. De verwachting is dat de prijs van deze en andere voedselproducten verder zullen stijgen. De Molen haalt zijn tarwe uit zowel Europa als de Verenigde Staten. De totale tarwe importen bedragen jaarlijks rond de 36.000 ton. Deze vertegenwoordigen door de huidige prijsontwikkelingen in de wereld een bedrag van tussen de US$ 20 tot US$ 22 miljoen per jaar.

De prijs van “all purpose” meel is van SRD 19 per kilogram gestegen naar SRD 22,50. De prijs van de 25 kilogram verpakking ervan is van SRD 471 verhoogd naar SRD 537,50.

“Self rising” meel welke gebruikt wordt om roti en cake mee te bakken is van SRD 25 per kilo gestegen naar SRD 36,50. Voor bakkersmeel in de 25 kilogram verpakking waarvoor voorheen nog SRD 486 werd betaald, kost thans SRD 546.  De prijs van “noodle flour” per 25 kilo is verhoogd van SRD 481 naar SRD 540. “Ambrosia” hele tarwemeel is verhoogd van SRD 560 per 25 kilogram. naar SRD 610.

SS

error: Kopiëren mag niet!