Kritiek op vuilophaal overdag houdt aan

“OW-Minister blijft bij besluit, voor het groter belang”

De kritiek in de samenleving op het besluit van het Directoraat Openbaar Groen & Afvalbeheer van het ministerie van Openbare Werken om vuil overdag op te halen en niet meer ’s avonds blijft aanhouden. De
omslag naar overdag en de stinkende vuilwagens op de weg is voor velen weer wennen. Op social media
wordt steeds gevraagd om het besluit terug te draaien.

Minister Riad Nurmohamed van OW blijft echter bij het besluit. Hij stelt dat veiligheid, de oplopende kosten doorslaggevend zijn geweest. “We moeten beter leren omgaan met wat wij gebruiken en vooral bewuster worden. Het scheiden van vuil en recyclen staat ook in de pijplijn”, stelt hij.

Redenen
De vuilniswagens rijden pas na acht uur ’s morgens uit. Dan is haast iedereen al aan het werK. Ornamibo is nu
’s avonds gesloten. De bewindsman stelde eerder, dat het besluit is genomen gelet op enkele dringende oorzaken. Zo kost het de staat enkele honderden miljoenen SRD’s per jaar om de openbare vuilophaal diensten te bekostigen. Dat bedrag loopt steeds op. Verder is de veiligheid ’s avonds en ’s nachts steeds verslechterd. Over de verkeersdrukte stelt de minister, dat de ochtendspits rond acht uur al voorbij is. Veelal moet je voor zeven uur op school of werk zijn, dus het moet geen groot probleem zij.

De vuilophaal in de binnenstad blijft op andere tijdstippen. Door de maatregel zal Ornamibo voortaan ’s nachts gesloten zijn. Het gevaar daar is te groot geworden. “Wij kunnen ook niet oneindig doorgaan met het uitbreiden van daar”, aldus de minister.

Kritiek
“Het is rommelig. Gewoon simpelweg, omdat er overdag veel verkeer is en veel opstoppingen,
stellen burgers verontrust over het nieuwe beleid ten aanzien van vuilniswagens. De
wegen zijn maar 7 meter breed of smaller. In de avonduren is er veel minder verkeer dus kan het sneller
en je bespaart ook tijd. Nu sta ik in de file met een vuilniswagen erbij”, aldus reacties van
burgers.

Nurmohamed heeft onlangs bekendgemaakt, dat de vuilophaal per 1 maart tussen 08.00 uur en 17.00 uur zal plaatsvinden. De bekendmaking heeft veel stof doen opwaaien in de samenleving. Menig persoon anticipeert op verhoogde drukte op wegen en problemen bij het afzetten van vuil. De omslag naar de avonduren heeft ruim 8 jaren bestaan.

error: Kopiëren mag niet!