Guyanese ontwikkelingen

Binnen de Guyanese overheidssector wordt een grote vaart ontwikkeld wat betreft de ontwikkeling van de verschillende sectoren in Suriname. Ook in Guyana wordt de diaspora betrokken, maar het is op een ander niveau dan in Suriname. Het Guyanese consulaat in New York organiseerde onlangs verschillende evenementen in New York en New Jersey voor de diaspora. Opmerkelijk was dat ook aanwezig waren Guyana’s ambassadeur bij de Verenigde Staten en de permanente vertegenwoordiger bij de OAS, senatoren van de staat New York.

Verder lezen we dat de Guyanese minister van Arbeid heft opgemerkt dat er in het hele land veel vacatures zijn. Hij moedigde onlangs jongeren aan om te gaan werken in gebieden die mogelijk buiten hun district liggen. Daarnaast herhaalde de minister zijn oproep om meer vrouwen banen te laten aannemen in door mannen gedomineerde sectoren.

Opmerkelijk was het nieuws dat de komende twee maanden 21 varkenshouders uit het hele land meerdere biggen zullen ontvangen van de staat om hun fokbestand te verbeteren. In Suriname mag je dromen van zo een overheidsactie. Deze dieren worden beschikbaar gesteld via het varkensverbeteringsprogramma voor 2022 van de Guyana Livestock Development Authority. In het proefprogramma zal de Guyanese LVV samenwerken met boeren om de fokkerij- en vleesproductiecapaciteiten van de varkenssector te verbeteren. Landbouwminister Zulfikar Mustapha hoopt voor dit jaar een aanzienlijke toename van de varkensvleesproductie in Guyana. De minister memoreerde dat de overheid veel energie steekt in de pluimveesector, in maïs en soja, in niet-traditionele hoogwaardige gewassen. Hij gaf aan dat er veel energie gestoken wordt in de ontwikkeling van de sector van de kleine herkauwers (geiten, schapen). Dat gebeurt in Suriname niet; in DNA raadt de LVV-minister juist mensen af om te kweken en liever om te importeren. In Guyana wil de minister de varkensvleesproductie met 400.000 kilogram. De huidige productie is ongeveer 890.000 kilogram. Allemaal gerichte acties in Guyana. Het land heeft aan de Caricom gemeenschap 25.000 hectare landbouwgrond beschikbaar gesteld om te verhuren voor landbouwproductie en in de sector te komen investeren.

Een opmerkelijk bericht was ook het project van de 115 hectare sojabonen en 5 hectare  maïs als proefproject in de plaats Ebini. Dit is een joint venture tussen verschillende lokale en buitenlandse investeerders. Opmerkelijk is dat Belize al een soortgelijk project doet en dat in Guyana bekend is dat in Suriname oom zulke plannen zijn, alleen wij weten het niet.

Heel interessant is een werkgelegenheidsproject van de Guyanese regering voor alleenstaande moeders. Ze kunnen 33 USD (ca. SRD 690) per dag kunnen verdienen door verse koemelk te leveren aan de pas opgezette verwerkingsfaciliteit te Onverwagt, West Coast Berbice. De rol van de overheid is om het kapitaal te investeren, het ras van dieren binnen te halen en mensen erbij te betrekken. Wanneer zal het Surinaamse ministerie van LVV zulke projecten lanceren? In eerste instantie zal de fabriek 100 gallons per dag kunnen produceren. Deze hoeveelheid kan later oplopen tot 800 gallons per dag, afhankelijk van de aanvoer van boeren. Met dit project voor de lokale markt, wordt verwacht dat de melkimportfactuur van Guyana, die momenteel zit op USD 35 miljoen per jaar, aanzienlijk zal dalen.

Heel in het oog springend was ook het hennepproject van Guyana dat tijdens de Caricomtop werd bekend gemaakt op 1 en 2 maart in Belize. De Guyanese president gaf aan dat hij in zijn land ‘marihuanaplanters’ zal voorlichten zodat ze overschakelen op hennep. De hennepproductie is bedoeld om de prevalentie van illegale marihuanateelt te verminderen. Zo wil de Guyanese president de ‘Dutch Disease’ voorkomen, dus dat Guyana de olie-inkomsten als een vloek ervaart dan als een zegen.

Recent is ook bekend geworden dat de regering van Guyana het voornemen heeft om samen te werken met Guatemala: de op een na grootste suikerproducent in Latijns-Amerika. De samenwerking is gericht om de suikerindustrie van het land te versterken. De regering heeft ook bekend gemaakt dat de komende jaren meer dan 4000 banen zullen worden gecreëerd langs de ‘East Coast Demerara (ECD)-corridor’. Guyana en Guatemala zijn nieuwe bilaterale besprekingen aangegaan waarbij Guyana koffie en palmolie zou kunnen produceren. Maar het houdt niet op. Elite Agro LLC is een van de toonaangevende landbouwbedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten met grootschalige geïntegreerde landbouwactiviteiten en houdt zich momenteel bezig met de teelt, inkoop, import en marketing van landbouwproducten. We zien dus dat Guyana en de regeringstop op verschillende fronten bezig is om buiten de olie om de economische productie te diversifiëren. Suriname kan veel leren van deze Guyanese ontwikkelingen. Daarvoor heb je dan wel leiderschap nodig en een serieuze LVV-minister. 

error: Kopiëren mag niet!