Snake Patrol Suriname: “De mens staat bij geen één slang op zijn menu”

Dagblad Suriname besteedde in haar editie van zaterdag 12 maart aandacht aan de zo gevreesde aboma ofwel de groene anaconda. Een slang die alleen al vanwege zijn formaat bij velen angst inboezemt. Maar, de organisatie Snake Patrol Suriname denkt daar heel anders over. De aboma doet geen vlieg kwaad, althans niet ons, de mens. “Men hoeft geen vrees voor de anaconda te hebben, laat het dier gewoon met rust”, aldus de organisatie zaterdag in Dagblad Suriname. De aanleiding voor het artikel was de mededeling van Snake Patrol Suriname, dat met het aanbreken van de regentijd ook het anaconda-seizoen zijn intrede doet.

In een nadere redactie laat de organisatie onder andere weten, dat zij tot vijf keer per dag gebeld wordt voor een melding van een slang bij iemand thuis. “Onze meldingen bestaan voor ongeveer 80% uit boa constrictors, maar de anaconda volgt al snel daarna. Nu met de hevige regens verwachten we echter nog veel meer. Dit, omdat anaconda’s grotendeels in het water leven en met de rivieren en swampen die overstromen door de regentijd, komt de anaconda sneller en makkelijker op verschillende plekken.”

“Het doden van anaconda’s is volstrekt onnodig”

Op de vraag of de organisatie enig idee heeft hoe vaak een anaconda wordt gedood of levend gevangen, zegt zij dat dat moeilijk bij te houden is, “aangezien wij streven naar het veiligstellen van mens én dier”. “Anaconda vlees wordt wel online openbaar aangeboden en ook anaconda vet wordt in winkels verkocht. Het vlees van een boma heeft geen betere voedingswaarde dan vlees van andere dieren en bevat zelfs vaak parasieten. Het veelal gebruikt vet heeft ook geen specifieke betere helende werking dan andere soort vetten. We hopen mensen ervan bewust te maken, dat het doden van de dieren volstrekt onnodig is en wij het met plezier weer terug brengen naar haar natuurlijke omgeving waar mens en dier geen last van elkaar ervaren.”

“De anaconda leeft grotendeels in de buurt van langzaam stromend of stilstaand water. Voornamelijk volwassen anaconda’s verplaatsen zich, door hun zware gewicht, gemakkelijker door het water dan over land. Een volwassen vrouwtjes anaconda (mannetjes worden niet groter dan 3 á 4 meter) kan namelijk 250 kilogram wegen en om dat over land te verplaatsen is niet zo gemakkelijk! Ze hebben hun ogen zelfs wat hoger op hun hoofd, zodat ze boven water goed kunnen blijven zien. Jonge anaconda’s kunnen zich echter goed op het land verplaatsen en zelfs in bomen klimmen”, aldus Snake Patrol Suriname.

“Buurten met grote trenzen, rivieren, swampen of andere vormen van water zijn plekken waar de anaconda zich thuis voelt. Verder blijft Suriname een van de beboste landen ter wereld en daarmee wonen mens en dier dicht bij elkaar. Een ontmoeting tussen de anaconda en de mens is daardoor geen vreemde gewaarwording.” 

Tot slot benadrukt de organisatie, dat de mens niet bang hoeft te zijn voor een anaconda.

“Mensen zijn snel onder de indruk of bang voor dit reusachtig dier. De film “Anaconda” helpt ook niet mee aan een positief beeld over deze slang. Echter hoeft de mens niet bang te zijn voor deze slang. De mens staat zelfs bij geen één slang op zijn menu. Echter adviseren wij om bij gebrek aan kennis, ervaring of bij angst uit de buurt te blijven van deze slangen. Ze zijn extreem sterk en kunnen in een bedreigende situatie flink bijten. Mensen proberen slangen vaak weg te jagen of te doden. Niet alleen voor slangen maar voor veel levende wezens schiet je dan in de verdediging.”

“Er wordt weinig aandacht besteed aan slangen”

“Voor ieders veiligheid kan er contact opgenomen met Stichting Snake Patrol Suriname (tel. 841 8822). Wij halen ongewenste slangen weg en brengen ze veilig terug naar hun natuurlijke habitat.

De slang is helaas geen beschermde diersoort. Er wordt weinig aandacht besteed aan dieren zoals slangen helaas. Maar, we proberen met onze stichting en onze educatieve werkvormen zo veel mogelijk een positieve mindswitch te creëren.”

PK

Beeld: 14 maart, Tourtonnelaan/Schietbaanweg.

error: Kopiëren mag niet!