Minister Ramdin woont ‘Antalya Diplomacy Forum’ in Turkse badplaats Antalya bij

De tweede editie van de ‘Antalya Diplomacy Forum’ vindt momenteel plaats in Antalya, Turkije, met als thema ‘Recoding Diplomacy’. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), neemt deel aan deze bijeenkomst van professionals in de diplomatie, die gehouden wordt op 11, 12 en 13 maart. 

Op zaterdag 12 maart 2022 maakte minister Ramdin deel uit van het panel ‘Re-energizing the dynamism in Latin America and the Caribbean’. Overige panelleden waren Felix Plasencia (minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela), Rodolfo Sabonge (secretaris-generaal van de Association of Caribbean States (ACS)) en Zurab Pololikashvili (secretaris-generaal van de United Nations World Tourism Organisation, UNWTO). 

Het thema van dit panel had als uitgangspunt dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, met circa 650 miljoen inwoners, grote economische en politieke vooruitgang geboekt hebben over de afgelopen twintig jaren maar dat de COVID-19-crisis ook een terugval in armoede heeft betekend voor veel mensen. In dit panel werd verder bediscussieerd dat het tijd is om nieuwe beleidsrichtingen te evalueren die het meest geschikt zijn om te herstellen. Er werd gekeken naar de kansen die zijn ontstaan door de Covid-19-crisis, naar het beleid dat nodig is op nationaal en regionaal niveau om de al lang bestaande problemen aan te pakken en kansen te grijpen, alsook hoe de regionale organisaties hieraan kunnen bijdragen.

Diplomatie blijft de belangrijkste methode van communicatie tussen leiders en staten. Er is een hele reeks andere structurele en systemische veranderingen in de internationale omgeving waar de diplomatie steeds op moet reageren. Diplomatie is ook aan het transformeren. De taal en methodes veranderen. Nieuwe fluctuaties in mondiale aangelegenheden in combinatie met de Covid-19-pandemie hebben de noodzaak van transformatie verscherpt. De mensheid heeft krachtige diplomatie nodig om conflicten en spanningen op te lossen, aanpassing te vergemakkelijken en samenwerking te bevorderen.

Om innovatief, efficiënt en effectief te blijven, heeft diplomatie een ‘hercodering’ nodig. Om effectieve manieren te vinden om nationale belangen te communiceren, heeft diplomatie een hernieuwde taal, inzicht en impact nodig, met behulp van innovatieve digitale mogelijkheden. Om diplomatie geschikt te houden voor hun doel, moet ze ook oplettend zijn en zich aanpassen aan de eisen van de dag.

Het Antalya Diplomacy Forum dient als een platform voor een interactieve discussie over de belangrijkste aspecten van het ‘hercoderen’ van diplomatie.

error: Kopiëren mag niet!