PAHO: “Te vroeg om Covid-19 waakzaamheid te verslappen”

Nu het twee jaar geleden is dat Covid-19 als pandemie werd aangemerkt en de volksgezondheid maatregelen in vele delen van de Pan-Amerikaanse regio worden opgeheven, waarschuwt de directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa F. Etienne, de landen dat het te vroeg is om de waakzaamheid te laten verslappen.

“Wanneer landen de maatregelen op het verkeerde moment versoepelen, neemt de verspreiding enorm toe en verliezen we meer levens”, zei dr. Etienne woensdag in een mediabriefing, waarin zij landen aanspoorde om beslissingen te baseren op risicobeoordelingen en gezondheidsgegevens, en om de richtlijnen voor de volksgezondheid in het geval van hogere gevallen aan te scherpen. 

“Covod-19 is waarschijnlijk van blijvende aard. We moeten met dit virus leren leven en ons snel aanpassen aan nieuwe veranderingen”, voegde de PAHO-directrice eraan toe.

Reflecterend op de afgelopen twee jaar van de pandemie, zei dr. Etienne dat de Pan-Amerikaanse regio zwaarder getroffen is dan enige andere regio in de wereld, met meer dan 2,6 miljoen doden – de helft van alle sterfgevallen wereldwijd.

“Dit is een tragedie van enorme omvang, waarvan de gevolgen nog jarenlang voelbaar zullen zijn.”

Ze waarschuwde ook dat “de pandemie vandaag nog steeds een bedreiging vormt,” met landen die recordaantallen nieuwe infecties meemaken tijdens de Omicron-golf, en de Pan-Amerikaanse regio was alleen al in de eerste twee maanden van 2022 goed voor 63% van de nieuwe gevallen wereldwijd.

“We willen allemaal dat de pandemie voorbij is, maar optimisme alleen kan het virus niet onder controle houden”, zei ze, en ze riep landen op om “de vinger aan de pols te houden.”

Landen moeten voortbouwen op de lessen van de afgelopen twee jaar om zich voor te bereiden op snelle actie en de volksgezondheidsrichtlijnen aan te passen als er een nieuwe variant opduikt of als er uitbraken zijn – door te zorgen voor voortdurende surveillance en door tests gemakkelijk beschikbaar te maken, zelfs als de transmissie laag is.

De PAHO-directrice riep landen ook op de ongelijkheid aan te pakken die door de pandemie is verergerd, en benadrukte dat in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 248 miljoen mensen nog geen enkele dosis van het Covid-19-vaccin hebben ontvangen, met name mensen in moeilijk bereikbare, plattelandsgebieden en gemeenschappen met een lage dekkingsgraad.

 “Onze overwinningen tegen Covid-19 tonen ons aan wat mogelijk is wanneer we samenwerken en de middelen gebruiken waarvan we weten dat effectief zijn,” zei dr. Etienne, verwijzend naar de vooruitgang die het afgelopen jaar is geboekt in de strijd tegen Covid-19, zoals volksgezondheid maatregelen om de verspreiding te vertragen, veilige vaccins en betere behandelingsmogelijkheden.

Wat de Covid-19-situatie in de regio betreft, meldde de directeur dat het aantal Covid-19-gevallen de voorbije week in de Pan-Amerikaanse regio met 26% is gedaald en dat ook het aantal sterfgevallen met bijna 19% is gedaald.

Door een mogelijke vermindering van het aantal tests is het echter mogelijk dat het aantal gemelde gevallen geen juist beeld geeft van de situatie in sommige landen. 

error: Kopiëren mag niet!