Padie opkoopprijs stijgende

De padie opkoopprijs die rijstverwerkers de boeren aanbieden is de afgelopen dagen naar rond de SRD 475 per baal gestegen. De verwachting is dat de komende weken de opkoopprijs verder zal stijgen. Deze verwachting is gebaseerd op de ontwikkelingen van voedselprijzen in de wereld als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Deze mededeling deed minister Parmanand Sewdien (zie foto top) van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) dinsdag in het parlement.

In Nickerie is in enkele ressorten de oogst begonnen en vorige week maakten padieboeren zich boos en zorgen over het feit dat rijstverwerkers (opkopers) prijzen van SRD 350 en SRD 400 per baal (79 kilogram) aanboden. Dit is veel minder dat de gemiddelde opkoopprijs van SRD 500 van het vorig oogstseizoen. Padieboeren vonden de lage opkoopprijs absurd.

Sedert het vorig seizoen, zes maanden geleden, is de prijs van kunstmest met 100% gestegen, terwijl zaken als brandstof, smeermiddelen en andere inputs ook de lucht in zijn gegaan. De padieboeren beschuldigen de rijstverwerkers van kartelvorming. Ze vinden dat ze door de rijstverwerkers met de lage opkoopprijs richting faillissement worden gedreven. Het oogstseizoen in Nickerie welke op gang begint te komen zal duren tot ongeveer eind april.

President Chandrikapersad Santokhi zei maandagavond in een opbelprogramma op radio SRS de irritatie van de padieboeren helemaal te begrijpen. De president beaamde, dat de kosten van inputs voor de padieboer het afgelopen seizoen zijn gestegen. Santokhi verwacht ook dat de huidige opkoopprijs van padie de komende weken verder zal stijgen.

SS

error: Kopiëren mag niet!