Aloema (VHP) roept op tot hulp voor onder water gelopen gebieden binnenland

In het Paramacca gebied lagen vrijwel alle dorpen dinsdagmorgen weer onder water. Woensdag daalde het waterpeil even. Maar, de hele avond heeft het geregend, vertelt een bewoner. De man deelt mee dat de situatie van dien aard is, dat ook onderwijzeressen van een school zijn vertrokken. Hij benadrukt, dat het niet alleen om Langetabbetje gaat, maar ook dorpen als Loka Loka en Nason zijn ondergelopen.

De districtscommissaris liet een dag eerder al weten te werken aan een duurzame oplossing, middels een studie om de mensen uiteindelijk naar hoger gelegen gebied te verhuizen.

Volksvertegenwoordiger Ronny Aloema (VHP) zegt hierover, dat delen van de dorpen nu onder water liggen. “En nu praten over een duurzame oplossing door de mensen naar hoger gelegen gebied te verhuizen, staat op losse schroeven. De districtscommissaris moet nu praten over acute noodmaatregelen door mensen te evacueren naar veilig gelegen gebieden. De hulp inroepen van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) om het geheel veilig te doen verlopen”, is de reactie van Aloema op de ontstane situatie.

“Duurzaam is gebaseerd op een studie. Uit die studie moet een plan uitrollen. Kortom, het is toekomstgericht. Uit hoofde van mijn verantwoordelijkheid roep ik het NCCR en alle relevante organisatie om hulp te bieden. Hopende dat het rivierwater weer tot het normale niveau kan dalen. Lanti no fergitie unu”, is de boodschap van Aloema.

De inwoner is het eens met het Assembleelid. “Een verhuizing is een oplossing, maar het kost jaren van voorbereiding en het geld daarvoor moet er ook zijn”, laat de man weten. Hij wijst er bovendien op, dat niet iedereen op eigen kosten een verhuizing zou kunnen betalen. “Je moet het hele dorp herorganiseren en hoe zullen de mensen opnieuw bouwen?”, vraagt de man zich tot slot af.

RB

error: Kopiëren mag niet!