Guyanees initiatief voor regionale landbouwagenda gestimuleerd met 110 miljoen dollar

Suriname vooralsnog niet de beloofde voedselschuur van Caribisch gebied

President Irfaan Ali van Guyana heeft aangekondigd, dat er maar liefst 110 miljoen Amerikaanse dollars aan financiering beschikbaar wordt gesteld aan Caricom-staten met als doel de voedselimport van het blok tegen 2025 met 25 procent te verminderen.

Financiering

Het Guyanese staatshoofd kondigde de financiering aan voor maximaal vijf jaar voor het terugbetalen van maximaal US$ 100 miljoen aan alle Caricom-lidstaten, met rentetarieven van slechts 2,5 procent. Republic Bank Limited is als de kredietverstrekker genoemd via een faciliteit genaamd de Caricom Sustainability Agriculture Credit Facility (de “Credit Facility”). Dit is een speciale faciliteit die is ontworpen voor landbouwactiviteiten, waaronder, maar niet beperkt tot, de ontwikkeling van prioritaire gewassen, kapitaalgoederen voor landbouw, toegangswegen om toegang te bieden tot bouwland en bulkopslag voor gewassen. 

Potentieel 

Verder gaf president Ali een gedetailleerde presentatie over het rapport van elk land inzake de huidige en beoogde goederen, terwijl hij zowel de beperkingen als de benodigde acties schetste. Tegelijkertijd benadrukte hij dat koffie, cacao, kokosnoot, specerijen en palmolie hoogwaardige grondstoffen zijn die in de Caricom worden geïmporteerd met potentieel voor ontwikkeling in de regio. Hij voegde eraan toe, dat de productie naar verwachting met 25 tot 70 procent zal toenemen om de invoer van voedsel in 2025 aanzienlijk te kunnen verminderen. Om dit te bereiken, moeten de nationale landbouwuitgaven worden verhoogd. Gemiddeld besteden de Caricom-lidstaten naar schatting 2,1 procent van de nationale uitgaven aan landbouw.

Voedselschuur 

President Ali drong er echter op aan, dat elke lidstaat tegen 2025 een aanzienlijke verhoging van ongeveer 5 procent van de landbouwuitgaven nodig heeft. Guyana zet zich in om tegen 2025 10 procent van het nationale budget uit te breiden naar landbouw. ​​President Ali benadrukte ook de wereldwijde ontwikkelingen en hun implicaties voor de landbouwsector in de regio.  

Guyana is momenteel voorzitter van de Caricom Special Ministerial Task Force on Food Production and Food Security. Als zodanig heeft Guyana het voortouw genomen bij de inspanningen om Caricom’s rekening voor voedselimport van US $ 5 miljard te verlagen.

Suriname is nog altijd niet in staat geweest om de beloofde voedselschuur te worden van de regio.

error: Kopiëren mag niet!