Carl Haarnack van Buku-Bibliotheca Surinamica: “We moeten ons inspannen cultureel erfgoed veilig te stellen”

Publicist, curator en oprichter van Buku Bibliotheca Surinamica in zijn eigen woning te Amsterdam, Carl Haarnack, hield donderdag in samenwerking met het Nationaal Archief Suriname (NAS) in het NAS een lezing met als thema ‘Collectie Buku-Bibliotheca Surinamica’.

Haarnack zegt tegen Dagblad Suriname het belangrijk te vinden “om boeken, oude documenten en geschriften te verzamelen en goed te bewaren, omdat die ons kunnen helpen onze geschiedenis beter te begrijpen”.

“Ik heb deze lezing gehouden om mijn passie voor geschiedenis met anderen te delen. Het is goed als verzamelaars kennis met elkaar uitwisselen en samen met instellingen als het Nationaal Archief Suriname en de bibliotheek van de Anton de Kom Universiteit van Suriname de geschiedenis van Suriname te helpen documenteren.Verder geef ik mee, dat de Surinaamse bibliotheek voor en van ons allen is. Wij moeten ons allemaal inspannen om ons cultureel erfgoed ook voor de komende generaties veilig te stellen.”

Haarnack is geboren in Paramaribo op 29 oktober 1963 aan de Gravenstraat, maar is opgegroeid in Nederland. Hij heeft vanaf de schoolbanken altijd van geschiedenis gehouden, en was zelfs van plan geschiedenis te gaan studeren. Zijn belangstelling ging ook altijd uit naar  Surinaams geschiedenis. De belangrijke aanzet kreeg hij op zijn veertiende van zijn oma die hem de Encyclopedie van Suriname gaf en dat maakte de drijfveer bij hem loes om te gaan verzamelen.

Inmiddels is zijn Buku-Bibliotheca Surinamica uitgegroeid tot een grote privécollectie van zeldzame boeken, foto’s, schilderijen, etsen, manuscripten en ansichtkaarten vanaf 1700. Alles in zijn aanzienlijke verzameling is een of andere wijze verbonden met de geschiedenis van Suriname.

Het doel van Buku-Bibliotheca Surinamica is om het verleden, waarin onder andere Afrikaanse-, Joodse-, Indiase-, Javaanse- en Chinese diaspora zijn verweven met Europese koloniale expansie welke expansie als geheel weer werd opgedrongen aan de al bestaande Amerindiaanse culturen, te helpen documenteren.

Tijdens de lezing in het Nationaal Archief Suriname zei Carl Haarnack al zo’n veertig jaren bezig te zijn met het verzamelen van vooral boeken en ging uitgebreid in op enkele topstukken in zijn collectie, waaronder uiteraard werk van de in het Belgische Dendermonde in 1744 geboren John Gabriël Stedman (overleden op 5 maart 1797 in Devonshire, Engeland). Hij was een Schots-Nederlandse officier in de Schotse Brigade van het Nederlandse leger. Hij hielp bij het onderdrukken van een slavenopstand in Suriname. Hij werd in Suriname verliefd op een slavin, en probeerde haar vrij te kopen. Over zijn ervaringen schreef hij het invloedrijke boek “Reize naar Surinamen en door de binnenste gedeelten van Guiana”. Hierin bekommerde hij zich openlijk om de rechten van de slaven, met name om de vraag of zij als mens behandeld moesten worden.

Wie meer wil weten over Buku-Bibliotheca Surinamica kan zijn blog op het internet bezoeken of zijn Facebookpagina.

IS

error: Kopiëren mag niet!