Anuskha Sonai wint als eerste Surinaamse de Anthony N. Sabga Caribbean Excellence Awards

De Anthony Sabga Caribbean Awards kondigde 3 maart  haar laureaten voor het jaar 2022 aan. Daarbij werd Anuskha Varsha Sonai uitgeroepen tot winnaar van de Anthony N. Sabga Caribbean Excellence Awards – categorie Public & Civic Contributions.

De ANSA Caribbean Awards bestaat al 17 jaar, sinds 2005, en het is de eerste keer dat iemand uit Suriname wint. “Dit maakt het voor mij extra speciaal aangezien ik weet dat er nu meer Surinaamse ondernemers zullen volgen”, zegt Anuskha Sonai.

Alhoewel de ANSA Caribbean Awards zich tot nu toe uitsluitend tot het Engels sprekend deel van de Caribbean heeft beperkt, heeft deze gemeend om mevr. Sonai uit Suriname toch te eren vanwege de impact die ze maakt in het Caribische gebied.

Het doel van de ANSA Caribbean Awards for Excellence is het erkennen van significante Caribische prestaties, het aanmoedigen en ondersteunen van het streven naar uitmuntendheid door Caribische personen ten behoeve van de regio. De ANSA McAL Foundation is ervan overtuigd dat talent moet worden gezocht, aan het licht gebracht en aangemoedigd. In deze context zijn deze Awards tot stand gekomen.

Dit is het eerste erkenningsprogramma in zijn soort. Het is privaat gefinancierd, vrij van politieke en andere invloeden, en biedt tastbare, significante voordelen voor de laureaten. Het is het meest opvallende filantropische initiatief van een Caribische organisatie in de afgelopen tijd.

De Anthony N Sabga Awards is het enige programma in het Caribisch gebied dat uitstekende genomineerden zoekt en beloont in Arts & Letters, Public & Civic Contributions, Science & Technology en Entrepreneurship. Het bestaat sinds 2005 en heeft, inclusief de huidige laureaten, 54 laureaten de hele regio geëerd.

Anuskha Sonai is door het Nominatiecomité van Guyana genomineerd die haar werk niet alleen in kaart heeft gebracht, maar deze ook voor de jury heeft verdedigd. De jury bestaat uit personen uit Trinidad & Tobago, OECS, Guyana, Jamaica en Barbados. De awards worden later in het jaar in Trinidad uitgereikt.

Anuskha Varsha Sonai is een ICT-onderneemster uit Suriname. Ze staat centraal in vele Surinaamse en regionale initiatieven voor jongeren en vrouwen in Suriname om toegang te krijgen tot training, praktische ervaring en kansen om te werken en te gedijen in de snelgroeiende technologiesector.

Ze is ook regionaal actief als ambassadeur voor bewustwording en training in ICT-vaardigheden, en het creëren van een inclusieve digitale economie en een ICT-vriendelijk ecosysteem. 

Het is haar ambitie om één van de leiders te zijn van een sterke private sector waar de focus ligt op de ontwikkeling van micro kleine en middelgrote ondernemingen en empowerment van vrouwen.

Mevrouw Sonai is de oprichtster en President van Creative Tech Hub Caribbean, een cluster van bedrijven dat het creatieve technologie-ecosysteem van het Caribisch gebied wil ontwikkelen. De cluster bestaat momenteel uit vijf entiteiten, waarvan zij er vier mede heeft opgericht: 21Q Caribbean; Cloud Engine; Spang Makandra; Digital Talents Academy; en de Stichting Creative Talents. Daarnaast was zij tot januari 2022 nog voorzitter van de ICT Associatie Suriname. Zij is nu Bestuurslid Zakelijke Dienstverlening bij de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven.

Het team van Creative Tech Hub Caribbean is ontzettend verheugd met deze mijlpaal in haar ontwikkelingstraject. Mevr. Sonai zegt dat ze deze mijlpaal als een aanmoediging ziet, maar vooral ook als een erkenning van het belang van een inclusieve digitale economie. “Steeds meer mensen worden zich bewust van het belang van excellence (Top prestaties) en de potentie van ICT bij het diversificeren van onze economie.”

error: Kopiëren mag niet!