Uit Suriname afkomstig kopstuk drugshandel aangehouden op Aruba

Op Aruba is woensdag het voortvluchtige kopstuk van een internationale drugsbende aangehouden. Het gaat om een 53-jarige man uit Suriname die met een vlucht vanuit Paramaribo arriveerde op de internationale luchthaven Koningin Beatrix.

De man is na een megaproces van 13 dagen bij de rechtbank Rotterdam op 28 maart 2014 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar.  Van die straf moet hij nog bijna 3 jaar (1082 dagen) uitzitten, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland donderdag 3 maart.

Hij werd destijds door het OM gezien als “de onbetwiste leider” van een drugsorganisatie, die zich jarenlang bezig hield met cocaïnehandel. Deze organisatie werd beschouwd als een multinational die wereldwijd opereerde.

Het strafrechtelijk onderzoek door de Dienst Landelijke Recherche onder de codenaam Tidore begon in 2010 nadat in de haven van Rotterdam ruim 1.100 kilo cocaïne werd onderschept die zat verstopt in een lading whisky. Vervolgens werd een reeks cocaïnetransporten in kaart gebracht vanuit Zuid-Amerika naar onder meer Hongkong, de Kaapverdische eilanden en Nederland.

Het hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Rotterdam is vorig jaar door de veroordeelde drugshandelaar ingetrokken. Het vonnis van de rechtbank Rotterdam werd daarmee onherroepelijk. De man verbleef de laatste jaren vermoedelijk in Suriname.

Het Nederlandse politieteam FASTNL van de Landelijke Eenheid, dat voortvluchtigen opspoort, verkreeg zeer onlangs informatie dat de man naar Aruba zou reizen. Vervolgens diende het OM een rechtshulpverzoek in voor zijn aanhouding.

Na aankomst op Aruba is de man woensdag bij de paspoortcontrole aangehouden. Hij wordt naar verwachting binnenkort overgebracht naar Nederland om de rest van zijn straf uit te zitten.

Media in Nederland berichten dat het zou gaan om Piet Wortel. Wortel werd onder meer beschouwd als opdrachtgever van transporten waarin tonnen cocaïne Europa werden ingevoerd, onder meer via de haven van Antwerpen. Zo werd hij genoemd als één van de verzenders van de partij van 4.200 kilo cocaïne die in april 2020 werd onderschept in een loods bij de haven van Antwerpen.

(Bron foto: Extra, Curaçao)

error: Kopiëren mag niet!