Situatie Surinaamse studenten in Rusland

De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Albert Ramdin, zei onlangs dat het goed gaat met de Surinaamse studenten in Rusland. De vraag die daarbij rijst is: Gaat het werkelijk goed met deze studenten? Het internationaal betalingsverkeer is immers niet meer mogelijk.

De Europese Unie (EU), Verenigde Staten (VS), Canada, Japan en het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben onlangs besloten een aantal Russische banken uit het internationale betaalsysteem SWIFT te verwijderen. Deze beslissing is onderdeel van een groter sanctiepakket tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Betalingen van en naar Rusland zullen dus trager en moeilijker verlopen. Hoe zullen deze studenten dan in staat zijn om voor de nodige goederen/diensten te betalen?

Minister Ramdin zegt het volgende in een reactie tegenover Dagblad Suriname: “We hebben contact met de studenten en op dit moment is er geen situatie van schaarste aan middelen en goederen. We hebben tot dusver begrepen, dat ze het allemaal goed maken. We blijven de situatie in de gaten houden en indien nodig zal het advies zijn aan de groep studenten om terug te komen naar Suriname, want wij zullen ook niet in staat zijn om de middelen over te maken. Maar, dat moment is nog niet aangebroken en dat wachten we even rustig af. We monitoren de situatie.”

De minister geeft onder andere aan dat, het advies zal zijn om terug te komen maar Suriname. Maar, in hoeverre is dat mogelijk? Zoals reeds bekend is, heeft Rusland het luchtruim voor tenminste 37 landen gesloten, waaronder Nederland. Rusland heeft dit verbod ingesteld omdat Russische vliegtuigen ook niet meer in het luchtruim van deze landen mogen komen. 

De redactie van Dagblad Suriname heeft ook getracht een reactie van het het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur te krijgen, met betrekking tot de situatie van deze studenten. Maar, vooralsnog is een reactie uitgebleven.

SK

error: Kopiëren mag niet!