“Elkaar helpen waar het kan, brengt ons samen toch een stap vooruit”

“Nu is het moeilijk om elkaar te helpen waar het kan, maar in welk gebaar dan ook maken wij samen toch een stap vooruit”, zegt Xarayna. Zij is een oppashouder en zij en haar man zijn daarnaast ook ondernemers. Xarayna is al langer dan acht jaren in het land, zij en haar man besloten in Suriname tegaan  wonen en hier een kleine business te starten. Xarayna heeft een boetiek en stikt haar eigen kleren. De reden waarom zij besloot een oppas te openen is, omdat de vraag groot was.

“Ik zag dagelijks hoe de moeders, oma’s en zelf schoolgaanden hun kind, kleinkind of broertje en zusje naar een oppas moesten brengen die heel ver weg was.”

Na een onderzoek en enkel opleidingen is het haar gelukt Amira bundel te openen. Intussen is de oppas gegroeid en bestaat uit vijftien kinderen, waaronder acht baby’s en zeven kinderen. Xarayna probeert met haar talent ook enkele ouders te helpen door zelf brood te bakken en dat voor een redelijke prijs te verkopen.

“Ik dacht er helemaal niet aan. Enkele ouders die mijn broden geproefd hadden, kwamen op het idee en zo ben ik maar gaan onderzoeken en gestart. Hoe het nu ook zo moeilijk is, komt het heel erg goed uit. Door zoveel dingen in een keer te doen raak ik soms wel uitgeput, maar door alleen de vrolijke gezichten te zien van de ouders en de kinderen motiveert het mij om verder te gaan.”

In de toekomst wil zij ook kinderen begeleiden met hun schoolwerk. “Na mijn online opleiding werk ik zeker er aan. Ik ben niet rijk en ook niet arm, maar ik probeer een handje te helpen waar het kan.” Door enkel ondersteuning van haar familie in het buitenland heeft zij genoeg middelen.

“De ouders hoeven zich maandelijks niet druk te maken met betaling. Je hebt anderen die het wel  maandelijks kunnen betalen en anderen die per kwartaal kunnen betalen. Wij leven in een moeilijke tijd dus op zo een manier helpen wij elkaar”, aldus de oppashouder. Xarayna hoopt in de toekomst nog enkele plekken te huren om een oppas te openen. “Voor vele alleenstaanden is het een hulp om gerust hun zaken te doen en zo ook misschien verder te studeren. Ik kijk nog even verder waar de vraag groot is en hoop dan zo ook een andere oppas te openen. Voor nu probeer ik te helpen waar ik kan, wie weet hoe de toekomst eruit zal zien.”

TM

error: Kopiëren mag niet!