Vierde Caricom/SICA-top in het teken van ‘multidimensionale uitdagingen’

Staatshoofden en regeringsleiders van de Caribische Gemeenschap (Caricom) en het Centraal-Amerikaanse Integratiesysteem (SICA) hebben zich donderdag in San Pedro, Belize, tijdens de 4e Caricom/SICA Top gebogen over het versterken van de betrekkingen in het licht van multidimensionale uitdagingen. 

De SICA-top heeft regeringsleiders van Caricom-lidstaten en geassocieerde lidstaten uit de Midden-Amerikaanse regio uitgenodigd om de prioritaire zaken te bespreken, waaronder democratische veiligheid, preventie en mitigatie van natuurrampen en de gevolgen van klimaatverandering, sociale en economische integratie en institutionele versterking. 

Caricom-voorzitter premier John Antonio Briceño van Belize, is van mening dat er een nauwere relatie moet zijn tussen de twee organisaties, waarvan de lidstaten nauwe culturele en historische banden hebben. “Als we erin slagen om dit te doen, zullen we een grotere en sterkere stem hebben in de internationale gemeenschap”, benadrukte premier Briceño.

De top zal naar verwachting de gezamenlijke verklaring van San Pedro aannemen, om het overleg over het buitenlands beleid te versterken en het actief samenwerken op het gebied van sociaaleconomische ontwikkeling, met inbegrip van toerisme, handel en investeringen. Verder het versterken van de samenwerking op het gebied van onder meer klimaatverandering en volksgezondheid.

Van de regeringsleiders wordt ook verwacht dat ze het herziene Caricom/SICA-actieplan ondertekenen. In dit document, dat vorige maand is aangenomen door de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee regio’s, worden specifieke zaken voor een gezamenlijk dialoog en inzet voor implementatie, evaluatie en follow-up benadrukt.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, is tijdens de top speciale gast. Hij zal zich naar verwachting ook over verschillende zaken uitspreken, waaronder het herstel na Covid-19-pandemie, klimaatverandering, financiering voor ontwikkeling en de situatie in Haïti.

Aan de top namen de regeringsleiders van de 15 Caricom-lidstaten deel, te weten Antigua & Barbuda, de Bahama’s, Barbados, Belize, Dominica, Guyana, Grenada, Haïti, Jamaica, Montserrat, St. Kitts and Nevis, Saint Lucia, St. Vincent & Grenadines, Suriname en Trinidad & Tobago. De vijf geassocieerde leden zijn Anguilla, Bermuda, Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden en de Turks- en Caicoseilanden.

error: Kopiëren mag niet!