Suriname stemt voor VN-Resolutie die Russische agressie tegen Oekraïne veroordeelt

De regering liet donderdagochtend weten, dat informatie als zou Suriname zich hebben onthouden van stemming voor de VN-Resolutie ‘Agressie tegen Oekraïne” niet klopt, zo meldde de Communicatie Dienst Suriname, CDS.

“Duidelijkheidshalve geven wij aan dat Suriname wel heeft deelgenomen aan de stemming. Suriname stemde vóór deze resolutie.”

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) benadrukt, dat Suriname voor de resolutie gestemd heeft, zo meldt BIBIS in een uitgebracht persbericht.

“Vanaf het begin van het conflict was het standpunt van Suriname duidelijk”, aldus de bewindsman. “Ook op het scherm van de Verenigde Naties staat duidelijk aangegeven, dat Suriname groen is gekleurd, hetgeen betekent dat we voor hebben gestemd. Suriname heeft op basis van internationaal geaccepteerde principes van territoriale soevereiniteit alsook op basis van internationale orde en internationaal recht de invasie en agressie van Rusland jegens Oekraïne sterk veroordeeld.”

Het ministerie van BIBIS had al op 24 februari melding gemaakt van het standpunt van Suriname, dat in lijn is met de regionale statement van de Caribische gemeenschap (CARICOM), uitgegeven door de ministers van Buitenlandse Zaken.

“Suriname is voorstander van democratische principes en de internationale rechtsorde en daar zullen wij altijd inkomen en tegen ageren als die aan de orde zijn”, benadrukt Ramdin.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de Russische invasie van Oekraïne woensdag in grote meerderheid veroordeeld. Ook eist de meerderheid van de leden, dat Rusland onmiddellijk stopt met de aanval en de strijdkrachten terugtrekt. De resolutie wordt gesteund door 141 van de 193 landen die lid zijn van de VN. 25 leden, waaronder China, onthielden zich van stemming. Rusland, Syrië, Noord-Korea, Wit-Rusland en Eritrea stemden tegen.

De tekst van de resolutie gaat over de “verwerpelijke agressie” van Rusland tegen Oekraïne. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas-Greenfield moedigde leden voorafgaand aan de stemming aan om vóór te stemmen als “je gelooft dat VN-lidstaten het recht op soevereiniteit en integriteit van territorium hebben” en “je gelooft dat Rusland verantwoordelijk moet worden gehouden voor zijn acties”.

De Vergadering woensdag was de eerste ingelaste noodbijeenkomst van het orgaan sinds 1982.

De resolutie:

PK

error: Kopiëren mag niet!