Kindertehuis van drie naar twee broden per dag

Kinderopvanghuizen hebben het moeilijk. Een voorbeeld hiervan is kindertehuis Ekklesia in Commewijne. De ouderbijdrage kunnen ouders steeds vaker niet meer betalen. De ouders hebben het geld daarvoor niet. Dit laat Joyce Frijde, de oprichtster van kinderopvanghuis Ekklesia, weten. De situatie treft ook de kinderen in het binnenland. “Als ze in het binnenland blijven, dan halen zij het niet qua schoolopleiding”, zegt Frijde, die ook kinderen vanuit het binnenland opvangt. “Hoe moeilijk het ook is, ik zeg aan de kinderen dat ze tevreden moeten zijn met wat ik voor ze op tafel zet.”

Frijde schrok even bij het horen van het bericht dat de broodprijzen werden aangepast. Kort voor de verhoging gaf ze al SRD 200 per dag uit aan brood voor de kinderen. Dit is het budget zonder beleg. Dagelijks moet Frijde vroeg opstaan om voor 28 kinderen broden te smeren.  

Voorheen aten ze drie puntbroden per dag, nu moeten ze het doen met twee. “Je moet een brood naar school brengen en de andere moet je thuis eten”, vertelt Frijde aan de kinderen. In de middaguren eten de kinderen rijst, als er rijst is, want die garantie is er niet. Frijde zucht. Een paar jaar terug verhuisde ze met ongeveer 12 kinderen naar Commewijne vanuit Paramaribo. Dat het aantal in de afgelopen jaren meer dan is verdubbeld komt doordat steeds meer ouders niet voor hun eigen kinderen kunnen zorgen. Ekklesia barst uit haar voegen, maar heeft nog altijd niet een stukje grond van de overheid kunnen krijgen om een zelfstandig en permanent huis voor de kinderen op te kunnen zetten. Dat is de droom van ‘Mama Joyce’ zoals de in Commewijne geboren Frijde bekend staat. “Veel kinderen hebben juist extra begeleiding nodig, vooral de ondersteuning van psychologen”, licht zij toe. De druk van de torenhoge huurkosten vormt een ander pijnpunt voor dit kindertehuis.  

Positief

Toch is er ook positief nieuws. Donateurs houden Ekklesia op de been. “Iemand bracht laatst 3 kilo suiker, 1 fles pindakaas en 1 fles chocoladepasta”, merkt Frijde op. Ook een zak rijst werd gedoneerd. “Ik ben tevreden met de donaties van de mensen en daarna is het weer wachten op de volgende persoon die wat komt brengen” licht ze toe.” 

Voordat de Covid-pandemie het leven totaal veranderde, was ook het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) betrokken bij de hulp in de vorm van het leveren van plantmateriaal en zwarte aarde om te leren planten. Ondertussen heeft LVV weer zakken zwarte aarde gebracht. “Heel binnenkort gaan ze weer beginnen”, vervolgt Frijde, die de ondersteuning verwelkomt.

RB

error: Kopiëren mag niet!