Grote coupures oplossing voor lege ATM’s

Grote coupures van SRD biljetten zouden uitkomst bieden in het steeds terugkerende probleem van lege pinautomaten. Coupures van SRD 500 en SRD 1.000 zouden beter tegemoet komen aan de behoefte aan cash geld bij het publiek. Thans is de SRD 100 de grootste coupure.

De hoeveelheid biljetten die de ATM’s (pinautomaten) kunnen bevatten zijn namelijk beperkt, waardoor bijvoorbeeld “eind van de maand” deze snel leeg raken. Dit tot grote ergernis bij velen in de samenleving. Het afgelopen weekend was het zoals de voorgaande maanden weer raak bij de verschillende ATM’s. Er deden zich lange rijen voor van mensen die “cash” wilden opnemen.

Hakrinbank CEO Rafiek Sheorajpanday zei dinsdagavond tijdens een TV-debat van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), dat de Surinaamse Bankiersvereniging het idee van grotere SRD coupures voorgelegd heeft tijdens een werkbespreking met de Centrale Bank van Suriname. Hij wijst evenwel erop dat een eventuele introductie van grotere SRD coupures nog enige tijd in beslag zal nemen. Met grotere coupures zouden meer mensen bij de ATM’s geholpen kunnen worden.

Het afgelopen weekend hebben de directie’s van de verschillende banken en de leiding van B-nets, de operator van de ATM’s, druk onderling overleg gevoerd over wie, waar en wanneer ATM’s moesten worden hervuld.

ATM’s over het hele land moesten meerdere malen in het weekend worden hervuld. Dit “eind van de maand” probleem bij de ATM’s zal zich blijven voordoen zolang de behoefte aan “cash” groot blijft, ondanks alle inspanningen van banken om het elektronisch betalingsverkeer te bevorderen.

SS

error: Kopiëren mag niet!