Broodsector wijst op verschillende factoren prijsstijging

De aanpassing van de prijzen voor broodproducten kwam voor veel burgers als een verrassing. Julio Bhikharie, CEO van De Molen NV, het bedrijf dat blom importeert, laat weten dat er een subsidie traject met de regering was waarbij tarwe op een koers van SRD 7,52 werd ingekocht. Deze subsidie is weggevallen eind van het vorig jaar. Op basis hiervan is de prijs voor tarwe op de marktconforme koers gesteld. “Vandaar dat de meelprijs en de broodprijs zijn gestegen, laat Bhikharie in zijn reactie weten.

“De grotere bakkerijen hadden het gedeeltelijk aangepast vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar door de aanhoudende prijsstijgingen konden zij het ook niet langer volhouden. Bhikharie verduidelijkt dat de marktconforme prijs, die niet meer wordt gesubsidieerd de reden is voor de prijsaanpassing. “De overheid heeft besloten om de subsidiestop te zetten naar hun zeggen door de beperkingen van het IMF.”

Aan de andere kant is ook de vrachtprijs gestegen en zijn de effecten van de oorlog in Oekraïne niet te onderschatten. “Rusland is de grootste tarwe exporteur”, vertelt Bhikharie. De nummer 4 van de wereld is Oekraïne. “De een heeft nu sancties en de andere kan niet leveren. Wij verwachten een prijsverhoging van 30 procent.”  Bhikharie blikt vooruit en stelt, dat hij in principe al volgende week zijn prijzen zou moeten verhogen. Met de grote spelers in de samenleving wordt continu overleg gevoerd om de actuele situatie te blijven overzien. Een van de zaken die worden besproken is op welke prijs een baal meel wordt gesteld.

Toch merkt Bhikharie op, dat er ook naar de samenleving wordt gekeken. “Want we kunnen de prijs verhogen, maar wat als de samenleving het niet meer kan betalen?” Bhikharie laat weten ook het menselijk aspect mee te nemen, dit neemt niet weg dat de ondernemer wijst op de realiteit en dat is dat de ontwikkelingen in de wereld momenteel ook drukken op de bedrijfsvoering van de Molen.  

Ook de General Manager van Fernandes Bakkerij, Rufin Bajnath, laat weten dat de prijsstijging zo lang mogelijk is uitgesteld, maar dat het bedrijf op een bepaald punt ook verder moet. “Internationaal zijn de grondstofprijzen enorm gestegen.” Ook Bajnath wijst op de stopzetting van de subsidie op meel door de overheid begin januari. “Het uitstel van de prijsverhogingen kon nog op basis van de voorraden die er waren”, zegt de General Manager tot slot.

RB

error: Kopiëren mag niet!