Argentinië heractiveert ambassade in Suriname

De Argentijnse ambassade in Paramaribo heeft woensdag alle consulaire en diplomatieke missies en internationale organisaties geïnformeerd, dat Argentinië haar diplomatieke vertegenwoordiging in Suriname heeft geheractiveerd aan de Washingtonstraat no. 11 te Beni’s Park in Paramaribo. 

De ambassade van de Republiek Argentinië laat verder in een korte ‘Nota’ weten, dat zij binnenkort alle consulaire en diplomatieke missies en internationale organisaties zal voorzien van haar contact telefoonnummers.

De geschiedenis van de Argentijnse ambassade in Suriname gaat terug naar november 2012. Toen maakte de regering van Argentinië bekend, in een decreet ondertekend door de toenmalige Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner en minister van Buitenlandse Zaken Héctor Marcos Timerman, dat het land een ambassade zou openen in Suriname. “De ambassade moet de banden van vriendschap en samenwerking tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen versterken”, stond in de verklaring van de regering van Argentinië.

In juli van dat jaar had de toenmalige Surinaamse president Desi Bouterse, na het bijwonen van een vergadering van Unasur in Argentinië, de plannen al aangekondigd. 

Suriname en Argentinië zijn op 23 juni 1977 diplomatieke betrekkingen aangegaan. 

Eigen gebouw Argentijnse ambassade in oktober 2014

Begin oktober 2014 nam de Argentijnse ambassadrice Alicia Beatrice het eigen gebouw van de ambassade aan de Prins Hendrikstraat in gebruik. Beatrice leidde sinds eind 2013 de diplomatieke missie van haar land in Suriname, maar de ambassade had dus pas een eigen gebouw in de eerste week van oktober 2014. 

Sluiting ambassade Argentinië januari 2019

De Argentijnse ambassade in Suriname sloot medio januari 2019 echter  haar deuren. De Argentijnse regering moest op advies van het Internationaal Monetair Fonds, IMF, bezuinigen. De sluiting van de ambassade was een van de bezuinigingen. De tijdelijk zaakgelastigde ad interim van Argentinië, Ignacio Rossi Sammartino, vertrok een maand later terug naar zijn land. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle betreurde het vertrek van de ambassade, omdat de fysieke vertegenwoordiging van Zuid-Amerikaanse landen in Suriname van belang is

De voortzetting van de diplomatieke- en consulaire relatie met Suriname zou verder worden onderhouden vanuit de Argentijnse ambassade in Georgetown, Guyana.

Op 28 november 2021 werd de ambassade heropend, met op dat moment als hoogste vertegenwoordiger de zaakgelastigde Ignacio Rossi Sammartino.

Eind december 2021 gesprekken over heractiveren ambassade 

De tijdelijk zaakgelastigde van Argentinië, Ignacio Rossi Sammartino, sprak eind december vorig jaar met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) over het heractiveren van de ambassade van Argentinië in Suriname. Ramdin liet weten met zijn Argentijnse ambtgenoot een bilateraal onderhoud te gaan hebben over het versterken en verstevigen van de relatie tussen beide landen. Argentinië had een zogenoemde ‘dynamische samenwerkingsrelatie’ met Suriname. Als de derde grootste economie van Latijns-Amerika is Argentinië een belangrijke partner in de Zuid-Zuid- en driehoekssamenwerking.

De in december uitgesproken verwachtingen om de Argentijnse ambassade te heractiveren is nu dus, amper twee maanden later, realiteit geworden. Hiermee bevinden zich in Paramaribo weer twee ambassades van de grootste landen op het Zuid-Amerikaans continent.

Argentinië grenst aan Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Chili. Het land telde in 2020 ruim 45,4 miljoen inwoners. Het l heeft een totale oppervlakte van 2.780.400 km², en is daarmee het achtste grootste land ter wereld naar oppervlakte en het grootste van de Spaanstalige landen. Argentinië is onafhankelijk sinds 1816, daarvoor was het gedurende drie eeuwen een Spaanse kolonie. Buenos Aires, de hoofdstad, is met zo’n 3 miljoen inwoners ook de grootste stad van het land.

PK

error: Kopiëren mag niet!