“Door verandering te brengen in iemands leven die het moeilijk heeft kan je een leven redden”

Een ieder weet wat armoede is en kan ook veel gevallen noemen, maar hoe gaat men daar mee om en hoe wordt men behandeld die in armoede leeft? Tijdens een gesprek van de redactie van Dagblad Suriname met enkele burgers in de binnenstad van Paramaribo, wordt aangegeven dat men zich niet veel daarmee bemoeit. “Een ieder leeft zijn of haar leven en armoede is er overal, nu nog erger dan toen, maar als er aandacht gevestigd zou worden dan zouden er wel enkele kleine veranderingen komen”, zegt een burger.

“Maar over het grootste deel hebben wij nooit de tijd genomen om het te realiseren of te herkennen. Een ieder probeert het te overleven en de mensen die al jaren moeite maken om te overleven proberen zichzelf nu te redden van de ernstige situatie.” De burger geeft aan, dat er vaak genoeg ook gepest wordt op school daarover of zelfs over straat en het dan voor de persoon die eronder lijdt een verkeerde wending neemt. “Niet een ieder kan er mee omgaan, daarom is het nodig om erover te praten of de mensen erop te wijzen die een ander schaden. het begint vanaf jongs af. Armoede gaat er zijn, maar een grap daarvan maken geeft helemaal geen goed gevoel.”

Volgens de burger gaat het niet alleen om armoede, maar ook om stress. “Iets waar heel veel mensen onder lijden nu en niet over willen praten. Je kan vandaag iemand naast je hebben met een mooie auto en een luxe leven, maar is er de volgende dag niet meer door een spanning en een einde aan het eigen leven. Men men hoeft zich niet te schamen, ook al heb je hulp nodig, stress je of heb je nog zo’n honger, voor alles is er een oplossing, kan een oplossing komen, maar op zijn tijd.”

“Het is altijd goed om op je hoede te zijn, observeer je omgeving en je mensen, leer ze kennen. Door te praten over wat je dwars zit kleineer je, jezelf niet noch je familie, maar tenminste maak je moeite om een oplossing te brengen”, aldus de burger. 

Anand, die ook in een zware toestand zat, geeft aan dat hij het op had gegeven, maar nu wel iets beter van zijn leven wil maken. Anand probeerde een eind aan zijn leven te maken doordat hij zijn gezin niet het beste kon bieden, dus ook in armoede zat. Hij had dagen waarop hij niet gegeten had, omdat er geen geld was, zijn onderdak aan het verliezen was en daarnaast ook ontdekte dat zijn vrouw in een andere relatie was. “Ik kon de druk niet meer aan en wist helemaal niet wat ik moest doen. Ik hield alles voor mijzelf en probeerde open te zijn met anderen, maar dacht aan zoveel dingen. Na de daad te plegen kwam mijn buurman als een engel. Die heeft mij op tijd gestopt om een einde te maken aan alles wat ik dacht. Na praten en samenwerking probeer ik nu een heel ander persoon te zijn, positief denken en vooruit kijken.”

Anand heeft nu een stabiel werk, een goed huis, kan dagelijks eten op tafel zetten en heeft zijn kinderen om de ene week bij hem. “Mijn vrouw heb ik toch laten gaan, maar de zorg van mijn kinderen vind ik heel belangrijk.” Anand geeft ook aan, dat men zich vaak genoeg open moet stellen en vrij moet kunnen praten met een ieder. “Je gaat mensen hebben die niet serieus zijn, maar daartussen kom je wel iemand tegen die wat kan betekenen in je leven. Ik hoop dat een ieder meewerkt, kijk om je heen en praat, je hoeft geen geld te geven of dagelijks naast iemand te zijn, maar door aandacht te geven en een verandering te brengen in iemands leven die het moeilijk heeft kan je een  redden.”

TM

error: Kopiëren mag niet!