Caricom staatshoofden-vergadering in Belize: “Onze acties hebben consequenties”

John Briceño, de voorzitter van de Caricom en premier van Belize waar deze dagen Caricom-staatshoofden vergaderen, heeft tijdens zijn openingstoespraak opgeroepen om naar de acties te kijken van de landen gericht op de regionale samenwerking en de integratie van de blok. 

Capaciteit eilanden 

Hij zei onder andere; “Een warm welkom in Belize. Ik ben vooral blij jullie allemaal te mogen verwelkomen in San Pedro. San Pedro is een bestemming die veel buitenlandse en lokale toeristen trekt. Het belichaamt schoonheid en vrije tijd – waar velen van ons helaas niet ten volle van kunnen genieten deze week. Maar San Pedro is echt een microkosmos van de uitdagingen waarmee we als kleine eilanden en laaggelegen ontwikkeling staten aan de kust worden geconfronteerd. De stranden hier eroderen door de stijgende zeespiegel; het Belize Barrier Reef, een Werelderfgoed, heeft het moeilijk door koraalverbleking; een groeiende bevolking stelt de grenzen van de capaciteit van het eiland op de proef.”

Samenwerking 

De Caricom-voorzitter stelde verder: “Laat me erkennen dat dit de eerste vergadering van de Conferentie is waarop de nieuwe secretaris-generaal zich bij ons voegt. In dezelfde geest geloof ik oprecht, dat de Conferentie ook onze werkmethode moet hervormen om beter gebruik te kunnen maken van onze vergaderingen, zodat we ons kunnen concentreren op de cruciale en strategische beslissingen die moeten worden genomen over de toekomstige richting van de Gemeenschap.”

“De bijeenkomst van de Commonwealth Heads of Government in Rwanda en de Summit of the Americas in Los Angeles, Californië, staan ​​beide gepland voor juni van dit jaar. De COP27 wordt naar verwachting in november in Egypte gehouden. Laten we ons net als de Maya’s herinneren dat keuzes consequenties hebben. Net als de goede mensen van San Pedro zullen we diep in ons reservoir van veerkracht, vindingrijkheid en creativiteit moeten duiken om ons eigen pad voor ontwikkeling en welvaart uit te werken met vertrouwen en vertrouwen in elkaar.”

error: Kopiëren mag niet!