Maha Shiv Ratri ‘Licht in de nacht’

Op 1 maart wordt Maha Shivaratri herinnerd en gevierd. Maha Shivaratri betekent de nacht van God Shiva wat heel veel aspecten impliceert. God komt in de duisterste nacht. Van alle religieuze grondleggers wordt herinnerd dat zij voor dat tijdsbestek komen wanneer het donkerst is, in de nacht. De feestelijke viering hiervan in kerk, mandir of andere gebedshuizen is ’s avonds laat wanneer het donker is, maar staat eigenlijk als symboliek voor de duisternis: wanneer het donker is en het zicht, in deze context het licht, vermindert.

Bij het plotseling optreden van veranderingen van een situatie, waarbij er overzicht is en we kunnen zien wat om ons heen gebeurt, naar een situatie waarin zulks ineens niet meer mogelijk is, ontstaan een heleboel gedachten, onrust en onzekerheid. Men kan de weg niet meer zelf bepalen. Wanneer één zintuig uitvalt bijvoorbeeld de ogen, dan versterken wij op een natuurlijke manier de andere zintuigelijke vermogens zoals: horen, voelen en tasten, ter voorkoming van ongevallen. Maar als het eigen zicht vertroebeld of niet meer aanwezig is, kan men zelfs in het zonlicht ook niet meer onderscheiden. Gaat men in dezen met wijsheid om, dan denkt men ‘wat kan er nu gedaan worden’, en gaat op zoek naar licht. Onze fysieke oriëntatie is grotendeels gebaseerd op ons gezichtsvermogen. Het zicht kan ons helpen, maar het zijn diezelfde ogen die ons ook het snelst kunnen misleiden. Zowel voor het zien(zicht) als voor inzicht heeft men helderheid nodig. Afhankelijk van onze interesse en innerlijke staat worden we aangetrokken tot dat wat we leuk vinden. Maar de dingen die we niet leuk vinden of waar we bang voor zijn, trekken ons zelfs nog meer aan.

Wanneer wordt het nu duisternis genoemd vanuit een spirituele perspectief?

Wanneer wij geen inzicht of overzicht meer hebben, dan wordt het donker oftewel duister. Licht is namelijk de actieve energie en duisternis de afwezigheid daarvan. Daarom voelen wij ons veilig als er licht is. Wanneer licht uitvalt en het donker is, krijgen wij het gevoel van onzekerheid. Omdat wij buiten ons om naar licht zoeken, wat tijdelijk is – net als kunstlicht -, worden wij zodra dat weer wegvalt geconfronteerd met de duisternis oftewel onzekerheid. Van waar komt die onzekerheid? Het komt vanuit onze binnenwereld. Zodra wij voelen dat wij ons vervelen of onzeker zijn, betekent het dat wij ergens in de duisternis terecht zijn gekomen. Wij weten dan niet wat wij moeten doen met onszelf, de tijd, de omgeving, met wat dan ook. ’s Avonds zoekt men ook naar bezigheden als social media, televisie en dergelijke, waarvan de bron weer licht is. Maar als wij zoeken naar rust, ontspanning of oplossingen voor problemen, dan moeten wij geen acties uitvoeren die ons nog onrustiger maken, want dan komen wij nog meer in onzekerheid, verdriet, angst en leegte terecht. Het licht kan alleen terugkomen als wij onze inzichten over onszelf verruimen.

Zuiver licht

Spirituele kennis verdiept ons inzicht en vertelt ons de diepere waarheid over onszelf; dat wij van oorsprong wezens van levende, zuivere licht energie zijn. Daarom zoeken wij steeds naar licht, omdat er een diepe herkenning is dat licht bij ons hoort. Die onzekerheid, het gevoel van angst en dergelijke komen, omdat wij steeds verder afdwalen van de kern van het zuiver licht dat wij zijn. De schakel is voor ons om te herontdekken dat wij van oorsprong dat zuivere licht zijn. En dat zuivere licht, die spirituele energie, is zo geconcentreerd en puur, dat wij het niet met onze ogen kunnen waarnemen, maar wel kunnen ervaren. Wat zien we als we naar de conditie van de wereld van vandaag kijken? Meer duisternis. Omdat al die dingen waarvan wij dachten dat ons zekerheid brachten wegvallen. Op alle niveaus – politiek, religieus, sociaal en bestuurlijk- neemt de duisternis toe. Wanneer wij door hebben waar het vandaan komt en begrijpen dat licht de actieve energie is, waarom zouden wij dan geen keus maken om voor onszelf dat licht brandende te houden? Hoe meer wij beseffen dat wij licht zijn, hoe meer wij het licht geactiveerd kunnen houden. En om ons licht geactiveerd te houden is het in stand houden van onze connectie met de Bron van zuivere energie essentieel.

Hoe donkerder het is, des te meer licht effect heeft. Dan is Gods spirituele kennis, de waarheid, essentieel om ons terug te brengen naar de wereld van lichtheid, geluk, blijheid en vrijheid. Dat lichtje activeren is Gods taak, want alleen God is de Zuiveraar, de enige die altijd zuiver licht is. Als wij Maha Shivaratri vieren en zeggen dat God is gekomen om ons de waarheid te vertellen, wat doen wij dan ermee? Blijven wij in het donker terwijl het licht wordt aangereikt? Of kiezen wij ervoor om licht te zijn en aan te wakkeren, zodat wij voor anderen ook iets kunnen betekenen vanuit die waarheid over onszelf. Als mijn lichtje (dya) brandend is kan ik altijd een ander helpen om zijn lichtje te laten branden.

BRAHMA KUMARIS SPIRITUELE ORGANISATIE

error: Kopiëren mag niet!