Ra–Ni Entertainment & Anything International: ‘Makhan Chor Festival’ organiseren is nog onverantwoord

Holi/phagwa wordt 18 maart weer gevierd.De komst van de Covid-pandemie heeft ook op deze feestdag impact gehad. Het publiek is bekend met de grote evenementen in het kader van phagwa, waaronder ‘Makhan Chor Festival’ in de Palmentuin.

Dagblad Suriname heeft een gesprek gevoerd met show promotor Dinesh Malhoe. Hij bevestigt, dat dit jaar vanwege de pandemie weer geen Makhan Chor Festival zal worden georganiseerd. Er zijn gesprekken gevoerd vanuit de organisatie met de autoriteiten. Maar holi/phagwa is een feest waar mensen in aanraking komen met elkaar en met poeder strooien, smeren. De avondklok is opgeheven, maar de MoHanA-regels, wat staat voor Mondkapje op, Handen reinigen, Afstand houden, gelden nog steeds. Afstand houden gaat niet samen met het vieren van phagwa. Bovenal staat ieder zijn of haar gezondheid op de eerste plaats voor de organisatie, aldus Malhoe.

Makhan Chor festival is zeker 7 jaren steeds in de Palmentuin gehouden onder normale omstandigheden en trok veel aandacht van het publiek. Het ging om groepen uit verschillende districten. Er werd gekeken naar welke groep de pot het snelst kon omkiepen op een hoogte van aantal meter. Makhan Chor Groep Commewijne, onder leiding van Fernando en Marciano, is zeker twee keer uitgeroepen tot de winnaar en kreeg als prijs een geldbedrag en heeft zich de Sitarie Malhoe Wisseltrofee’ toegeëigend. Dit spel werd in 2013, na ruim 50 jaar, weer geïntroduceerd in Suriname door Dinesh Malhoe, kleinzoon van wijlen Sitarie Malhoe die dit spel in de jaren ’50 – ’60 op Calcutta te Saramacca organiseerde.

De herintroductie gebeurde heel spectaculair in de Palmentuin door uit Trinidad speciaal overgekomen instructeurs en deelnemers samen met een aantal deelnemers uit Commewijne en vanaf 2014 kreeg het Makhan Chor spel een officieel wedstrijdkarakter en is uitgegroeid tot een nationaal volksspel. (Foto: Throwback Makhan Chor competitie)

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!