Onschuldige personen hebben levens verloren bij de coup van 1980

Desi Bouterse en vrienden leggen kransen bij 42ste herdenking staatsgreep

NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft vrijdag samen met een deel van de nog in leven zijnde kern van 25 februari 1982 kransen gelegd bij het zogeheten Revo-plein. Op die plek stond het voormalig politiebureau dat tijdens de coup van Bouterse in vlammen opging na een beschieting. Bouterse heeft het publiek kort toegesproken na het leggen van kransen en stelde dat volgens hem het land afstevent naar de afgrond. “Wij stevenen af naar de hel en de leiding van het land doet alsof haar neus bloedt”, zei Bouterse, tevens oud-president. 

Machtsgreep 

Het was vrijdag precies 42 jaar geleden dat de coup van 25 februari 1980 plaatsvond. De machtsgreep werd gepleegd door 16 onderofficieren onder leiding van de toenmalige sergeant-majoor Desi Bouterse. Roy Horb was een andere toenmalig kopstuk van de groep van 16. Voor de coup was er onder de militairen geruis over het oprichten van een vakbond, bekend als de Bond Militair Kader (Bomika). De Bomika werd niet toegestaan door de toenmalige legerleiding en de regering onder premier Henck Arron. Bij een confrontatie voor de coup werden 3 leger sergeants, waaronder Ramon Abrahams, gevangen genomen. Op de dag van de coup werden strategische locaties, zoals de marinebasis en de munitieopslag locatie, door de militairen geïnfiltreerd. De drie gearresteerde militairen werden op die dag uit het toenmalig hoofdkantoor van de politie aan de Waterkant bevrijd. Het hoofdkantoor werd daarbij door een marineboot, die door de coupplegers werd beheerd, gebombardeerd en ging in vlammen op. Tijdens de coup vielen ook doden. Ook na de coup vielen op verschillende momenten doden en er vonden mensenrechtenschendingen plaats. 

Terugkeer democratie en NDP 

Na de staatsgreep werd de Nationale Militaire Raad (NMR) ingesteld en werd de facto het hoogste orgaan in ons land. Bouterse werd het kopstuk en het land werd tussen 1980-1987 door militairen geleid. Na 1987 kwamen er democratische verkiezingen en werd een nieuwe Grondwet geïntroduceerd. De militairen onder leiding van Bouterse hebben de Nationale Democratische Partij (NDP) opgericht en deden mee aan de verkiezingen. Zij werden afgewezen en de eerste Front-regering werd gevormd in 1987. In de afgelopen regeerperiode, en in periodes daarvoor waarbij er een NDP gelieerde regering is geweest, werd 25 februari gevierd als Dag der Revolutie. Door de militairen en de NDP wordt de coup getermd als revolutie.

Geen nationale vrije dag 

Tussen 2011-2020 heette de deze dag Dag der Vernieuwing en Bevrijding. Door de huidige regering is deze feestdag ingetrokken onder het argument, dat in de periode 1980-1987 schendingen van de rechtsstaat hebben plaatsgevonden. 

De NDP houdt zaterdag een manifestatie in partijcentrum Ocer tegen de huidige regering. Bouterse stelde, dat het niet alleen een NDP aangelegenheid is. Hij nodigde het totale volk uit om te komen. De boodschap morgen is gericht naar de toekomst, hoop, eenheid en bevrijding.

error: Kopiëren mag niet!