In zwaar weer

Terwijl ik bij de apotheek stond te wachten, hoorde ik iemand zeggen: “Baya er is weer zwaar weer op komst.” Ik keek omhoog en zag een heldere, blauwe lucht. En pas bij de volgende woorden begreep ik dat dit figuurlijk was bedoeld: “Bouta is weer op straat, het lukt de NDP steeds weer om misbruik te maken van het naïeve volk. Ze zijn de straat opgegaan en roepen naar het volk dat ze zullen zorgen voor land en volk, terwijl ze zich juist moeten schamen en hun verontschuldigingen aanbieden. Het kan maar niet tot dit naïeve volk doordringen dat juist de NDP de wortel is van al dit kwaad en dat deze harde maatregelen nodig zijn om Suriname hieruit te halen. Een minder krachtige regering had deze impopulaire maatregelen niet durven nemen. Die had het volk zoet gehouden met mooie beloften en leningen om geen stemmen te verliezen. Maar deze regering trotseert de verwijten, neemt het risico om stemmen te verliezen en neemt die harde maatregelen.”

Tot vervelens toe gebruikt men de zin, ‘ Chan bo set eng toch,’ als stok continu om mee te slaan. Men vergeet dat vele politieke partijen voor de verkiezing continu tegen het volk hebben gezegd: ”Jullie en vele generaties na jullie, zullen moeten opdraaien voor de puinhoop die de NDP-regering heeft veroorzaakt.” Men nam deze waarschuwing met een korrel zout en nu de realiteit aan de deur klopt, gaan de verwijten richting huidige regering. Het zal me niet verbazen als de NDP weer heeft betaald om dat groepje op straat te krijgen om van alles pro NDP te roepen, want dat is hun werkwijze. Ze betalen, kopen mensen om en scheppen zo een zogenaamd pro NDP- beeld.

Gelukkig is niet het hele Surinaamse volk dom en naïef. Er zijn gelukkig nog mensen die inzicht hebben in de realiteit. Deze NDP-situatie associeer ik met onkruid en gezonde gewassen die samen moeten opgroeien tot aan de oogst. Het onkruid dringt zich steeds tussen de gezonde gewassen en probeert de overhand te krijgen. De gezonde gewassen proberen het onkruid te overleven en dat is zwaar. Het is vrij logisch dat wij mensen het onkruid rigoureus willen verwijderen. Als er veel onkruid zit tussen je mooie planten en bloemen, verwijder je dat immers ook. Alles wat onkruid of slecht is, willen we het liefst met wortel en al uitroeien. Alleen de goede planten mogen blijven staan want dat geeft een veilig en prettig gevoel. Verstandig is echter om het onkruid te laten woekeren tussen de gezonde planten en pas bij de oogst het onkruid weg te halen, dan loop je niet het risico om de goede planten te beschadigen. Hopelijk blijven dan alleen de goede planten over.

Men wil de zondaars en het kwaad weg hebben. Zo loopt de grens tussen goed en kwaad dwars door de samenleving. In vele samenlevingen zijn goed en kwaad   gedwongen om te leven in één en dezelfde ruimte. Goed en kwaad bevinden zich tegelijk in onze samenleving, dat snappen we niet en dat willen we ook niet.  De goede mensen zouden het liefst alles in eigen hand nemen en het kwaad rigoureus uitroeien. Maar God ziet het anders. God zegt: ”Laat ze samen opgroeien tot aan de oogst en dan pas maaien. Stel dat God in een mum van tijd al het kwaad uit de wereld zou verwijderen, wat zou er dan van ons overblijven, want in elk mens is een stukje kwaad aanwezig. Het lijden laat God nooit koud, Hij is betrokken bij het lijden. Jezus onderging dit lijden ook. Hij is gehoorzaam geweest tot de dood en men zegt dat hij daardoor het kwaad met wortel en al heeft uitgeroeid. Toch is het kwaad er nog steeds. Lieve landgenoten zolang het nog geen oogsttijd is, zullen we steeds worden geconfronteerd met angst, corruptie, diefstal, zorgen, geweld, ziekte, opruiing, leugen en bedrog enzovoort. Wees niet bang, maar wacht rustig de oogsttijd af.

De hamvraag is: ‘gaan we nu door een angstige fase, waarin we weer door een klein groepje zullen worden overgeleverd aan de NDP, moeten we ervan uitgaan dat er zwaar weer op komst is?  Moeten we bang zijn voor dat zware weer en gauw maatregelen nemen om ons te beschermen?                                                                                                              Nee beste mensen, laat goede gewassen en onkruid (goed en kwaad) maar rustig in één samenleving groeien. Dus laat Bouterse en zijn consorten rustig wandelen tussen het goede volk en zijn kwaad (onkruid) verspreiden. Bestrijd hem niet en scheld niet. Roep niet, ‘wanneer wordt deze man nu eens opgepakt en opgesloten?’ Wacht rustig de oogst van deze regering af want de verlossing is nabij. Focus je niet op al het kwaad om ons heen maar kijk uit naar de oogst waar recht gedaan zal worden, de rechtvaardigen zullen zegevieren en het land zal herrijzen. Bovendien op weg naar de oogst kan altijd wat onkruid afsterven of wat aan agressiviteit verliezen.

“Heb vertrouwen, in zware tijden mogen we altijd bij Hem schuilen, dus richt u op en heft uw hoofden omhoog want uw verlossing is nabij (Lucas 21:28) 

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!