Rusland verovert Oekraïne

De inval van Rusland in Oekraïne is de grootste aanval van een staat op een andere staat sinds de Tweede Wereldoorlog. De Tweede Wereldoorlog was de escalatie van de Tweede Chinees-Japanse Oorlog die begon in 1937 en een Europese oorlog begonnen in 1939 tot een militair conflict dat van 1941 tot 1945 op wereldschaal werd uitgevochten tussen twee allianties: de asmogendheden en de geallieerden. Rusland is dus gewoon Oekraïne binnengevallen en heeft aanvallen gepleegd op militaire doelen. Burgers en anderen zijn al overleden door de aanvallen. De bevolking is in bepaalde steden op de vlucht geslagen.

De Russische president zegt dat Rusland historisch aan haar toebehorende gebieden claimt. Dat is precies hoe Israël zogenaamd historisch aan haar toebehorende gebieden claimt en heeft geclaimd en blijft doorgaan in Palestina. Het is wel duidelijk dat  de verhoudingen in de wereld veranderd. De colleges internationaal recht op de universiteit kloppen niet meer. De anarchie is ingezet door het westen in de jaren ’60 en daarna waar men steeds niet westers gezinde regeringen in de ontwikkelingslanden heeft helpen omver werpen. Daarna werd het allemaal grover toen de USA in de Arabische wereld middels invallen, leiders die hun niet welgevallig waren, hebben onttroond en er zelfs voor hebben gezorgd dat ze werden vermoord door milities of in schijnprocessen ter dood werden veroordeeld.

De USA en de westerse landen hebben gewoon bombardementen uitgevoerd in andere onafhankelijke staten en ze hebben wapens verschaft waardoor burgeroorlogen zijn uitgevochten. Het onrecht in Palestina is met goedkeuring van de USA en de Westerse wereld. Israël claimt land dat haar toebehoort. En nu doet Rusland dat ook. En straks zullen andere landen in Midden Europa en Afrika volgen. Het is duidelijk dat de VN waardeloos is geworden als gekeken wordt naar haar oorspronkelijk doel namelijk het voorkomen van oorlog en het handhaven en koesteren van de vrede. Het is ook duidelijk dat landen niet meer aansluiten in een oorlog. Gelukkig, want zo blijft ons een derde wereldoorlog bespaard. Suriname voelt al de gevolgen van de situatie in Oekraïne want de prijzen aan de pomp zullen verder stijgen. De kos’kosi gaat er zijn voor de president van de republiek, terwijl die part noch deel heeft aan deze oorlog.

De Navo landen die hebben al weken terug aangegeven dat ze met gerichte acties zullen komen als Rusland het buurland binnenvalt. Dat is grote bluf geweest en dat wisten insiders ook. De USA en de Navo zullen Rusland niet aanvallen, ze zullen het land geen oorlog verklaren. De westerse landen zullen komen met economische sancties onder andere via het bankensysteem. Veel zoden aan de dijk zal het niet leggen. Het monster is nu eenmaal uit de fles. De kans is groot dat Rusland straks andere gebieden aangrenzende aan de EU zullen occuperen. Poetin, de president van Rusland, betreurt het uiteenvallen van de Sovjet Unie. Voor hem is het een vernedering en een degradatie geweest van de grote Sovjet Unie. Zijn levensdoel is om even groot te worden als bijvoorbeeld de Chinese president. Hij wil de verloren gegane glorie van de Sovjet Unie herstellen. Economische sancties zullen Rusland niet weerhouden om andere landen binnen te vallen, sommigen met een overwegend moslimbevolking. Daar kan weer een onderdrukking en internering van groepen moslims gaan plaatsvinden, net als in Xinjiang in China. In elk geval is een precedent geschapen.

In onder meer de steden Charkov en Kiev zijn explosies gemeld, het luchtalarm in steden is afgegaan en de Navo is voor een spoedoverleg bij elkaar gekomen. Rusland is begonnen met een ‘speciale militaire operatie’ in de regio Donbas, waarmee een einde is gekomen aan weken van speculaties over de intenties van Rusland in Oekraïne. De Russische president Poetin kondigde in een plotselinge toespraak op de Russische televisie aan dat Rusland „een speciale militaire operatie” is gestart om de Donbas-regio „te beschermen.” De operatie is gericht op de “demilitarisering en denazificatie” van Oekraïne. Raketinslagen en explosies werden gemeld in verschillende delen van Oekraïne, waaronder Kiev en Kharkiv.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken beschuldigde Rusland ervan een grootschalige oorlog te beginnen en smeekte de VN “al het mogelijke te doen” om dit te stoppen. De EU en VS kondigen ‘zware sancties’ aan. Joe Biden heeft de aanval veroordeeld en gezworen Rusland ter verantwoording te roepen. De Oekraïense autoriteiten melden dat de Russische aanvallen tot zeker veertig doden aan de Oekraïense zijde hebben geleid. Oekraïne heeft de diplomatieke banden met Rusland verbroken. Oekraïners die tegen de Russen willen vechten krijgen een wapen, aldus de president. Kiev is aan het einde van de ochtend gistern getroffen door nieuwe raketaanvallen. Ook Russische troepen en luchttoestellen als helikopters zijn getroffen.

Suriname zal in Caricom- en OAS- verband een standpunt moeten innemen. Suriname heeft tijdens de vorige regering banden aangegaan met Rusland en is het mogelijk visumvrij maar het land te reizen. Als Rusland groter wordt dan is het gebied van visumvrij reizen voor Suriname groter. Binnen de EU is het zo dat bepaalde Nederlanders visumvrij naar Suriname mogen komen, maar omgekeerd mag dat niet. Volgens onze minister van Bibis zou Nederland geen moeite hebben met visumvrij reizen, en Frankrijk ook ‘een beetje’. 38 landen moeten nog overtuigd worden en Bibis zal daaraan beginnen. We hopen dat met de inval in Oekraïne niet meer doden te betreuren zijn. En dat de effecten op de arme landen minimaal blijven.           

error: Kopiëren mag niet!