Overgevlogen Jelly cakes van Azië naar Nederland en nu naar Suriname

Peggy Poepon is woonachtig in Nederland en heeft in de periode van 2 tot en met 10 februari de workshop ‘jelly art cake’ verzorgd in Suriname. Aan deze workshop namen 30 cursisten deel. Zij was aangenaam verrast dat er zoveel geïnteresseerden zijn. Poepon: “De cursisten waren overdonderd van hun eigen gemaakte jelly art cake, ze stonden echt versteld. Ze waren laaiend enthousiast en dat zijn ze nog steeds!”

Poepon zegt, dat zij besloten had om deze workshop in Suriname te houden, omdat zij nuttig wil zijn voor de samenleving. Ze geeft te kennen, dat zij altijd naar Suriname komt met een bepaald doel. “Ik heb steeds workshops gegeven als ik met vakantie kwam. Ik zeg altijd, wat ik heb geleerd, deel ik met mijn kondremans en dit doe ik al jaren.”

Geschiedenis

De jelly cakes komen oorspronkelijk uit Mexico, waar de ‘gelatinas florales’ nog steeds een populair dessert zijn. Op een gegeven moment werden de cakes verkocht in Mexicaanse bakkerijen in de Verenigde Staten. Uiteindelijk staken ze de oceaan over naar Vietnam, Singapore en Maleisië. Hier kwamen de 3D-taarten écht tot leven. 

Hoe is het allemaal begonnen?

“In 2017 zag ik op YouTube deze techniek voorbij komen. Het heeft mij zo geïnspireerd dat ik op zoek ben geweest hoe ik een workshop kon volgen in het buitenland. Online volgen was geen optie, want ik had de materialen niet. In 2018 heb ik een reis naar Azië gemaakt en heb ik de landen Thailand, Maleisië en Indonesië bezocht. Onderweg van Maleisië naar Indonesië heb ik mij ingeschreven voor een workshop. De workshop heb ik in twee uren moeten volgen. Dat was natuurlijk veel te kort. Toen ik thuis kwam, heb ik tig maal geoefend om te komen waar ik nu ben.”

Hoe komt zo’n jelly cake tot stand?

Poepon vertelt dat de jelly cake tot stand komt, doordat er upside down wordt gewerkt. De jelly cakes zijn 100 procent vegetarisch en worden gemaakt van zeewier. De kleuren zijn organic. De jelly wordt aangemaakt door water te koken en suiker en essence toe te voegen. De substantie moet daarna ongeveer 1,5 uur afkoelen/opstijven. Zodra die hard is, ga je die injecteren met warme vloeibare gekleurde jelly, zegt Poepon. Zij geeft verder te kennen, dat alle materialen, jellypoeder en kleurstofpoeders uit Maleisië komen.

Op de vraag of de jelly cakes al enige bekendheid in Suriname genieten, zegt Poepon dat dit wel het geval is. “In Suriname zijn er twee dames die dit maken, waarvan een van de dames in 2019 een cursus bij mij heeft gevolgd in Nederland.”

Toekomstplannen 

Poepon zegt, dat haar toekomstplannen heel breed zijn. “Ik kom zeker terug om meer workshops te geven want dit gaat niet alleen om bloemen, je kunt dieren maken in een jelly cake; een pauw, een tijger enzovoorts. Je kunt bijvoorbeeld een eiland maken van de combinatie cake en jelly en ga zo maar door. Daarnaast kun je ook een strip figuur maken. De Aziaten zijn zo creatief en talentvol dat je bij moet blijven. Je verveelt je niet van deze techniek. Als er weer mogelijkheden zijn, de combinatie flexwerken en workshops geven kom ik zeker terug. Wanneer.. dat weet ik nog niet!”, aldus Poepon.

SK

error: Kopiëren mag niet!