Ouders en zwangeren blootgesteld aan agressieve marketing babyvoeding

Nieuw rapport geeft details over de uitbuitingspraktijken van de formule-industrie, die goed is voor 55 miljard dollar en de voeding van kinderen in gevaar brengt en internationale afspraken schendt

Meer dan de helft van de ouders en zwangere vrouwen (51%) die in het kader van een nieuw WHO/UNICEF-rapport werden ondervraagd, zeggen dat zij het doelwit zijn geweest van marketing van formulemelkbedrijven, waarvan een groot deel in strijd is met de internationale normen inzake babyvoeding.

Het rapport, “How marketing of formula milk influences our decisions on infant feeding“, is gebaseerd op interviews met ouders, zwangere vrouwen en gezondheidswerkers in acht landen. Het verslag onthult systematische en onethische marketingstrategieën die door de formule melkindustrie worden gebruikt – met een huidige waarde van maar liefst 55 miljard US$ – om de beslissingen van ouders over babyvoeding te beïnvloeden.

In het rapport wordt vastgesteld dat de marketingtechnieken van de industrie onder meer bestaan uit ongereguleerde en invasieve online-targeting; gesponsorde adviesnetwerken en hulplijnen; promoties en gratis geschenken; en praktijken om de opleiding en aanbevelingen van gezondheidswerkers te beïnvloeden. De boodschappen die ouders en gezondheidswerkers ontvangen zijn vaak misleidend, wetenschappelijk ongefundeerd en in strijd met de International Code of Marketing of Breast-milk Substitutes (the Code) – een belangrijke overeenkomst op het gebied van de volksgezondheid die in 1981 door de Wereldgezondheidsvergadering is aangenomen om moeders te beschermen tegen agressieve marketingpraktijken van de babyvoedingsindustrie.

“Dit rapport toont heel duidelijk aan dat de marketing van formulemelk nog steeds onaanvaardbaar wijdverbreid, misleidend en agressief is,” aldus Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. “Er moeten dringend verordeningen inzake uitbuitende marketing worden aangenomen en gehandhaafd om de gezondheid van kinderen te beschermen.”

Volgens het rapport – waarin 8.500 ouders en zwangere vrouwen, en 300 gezondheidswerkers in steden in Bangladesh, China, Mexico, Marokko, Nigeria, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en Vietnam werden ondervraagd – bereikt de blootstelling aan de marketing van flesvoeding 84 procent van alle ondervraagde vrouwen in het Verenigd Koninkrijk; 92 procent van de ondervraagde vrouwen in Vietnam en 97 procent van de ondervraagde vrouwen in China, waardoor de waarschijnlijkheid dat zij voor flesvoeding kiezen toeneemt.

“Valse en misleidende berichten over flesvoeding vormen een aanzienlijke belemmering voor borstvoeding, waarvan we weten dat borstvoeding het beste is voor baby’s en moeders,” aldus UNICEF-uitvoerend directeur Catherine Russell. “We hebben robuust beleid, wetgeving en investeringen in borstvoeding nodig om ervoor te zorgen dat vrouwen worden beschermd tegen onethische marketingpraktijken — en toegang hebben tot de informatie en steun die ze nodig hebben om hun gezin groot te brengen.”

In alle landen die aan het onderzoek deelnamen, gaven vrouwen te kennen borstvoeding te willen geven, variërend van 49% van de vrouwen in Marokko tot 98% in Bangladesh. In het rapport wordt echter gedetailleerd beschreven hoe een aanhoudende stroom van misleidende marketingboodschappen de mythen over borstvoeding en moedermelk versterkt en het vertrouwen van vrouwen in hun vermogen om borstvoeding te geven ondermijnt. Deze mythen zijn onder meer de noodzaak van flesvoeding in de eerste dagen na de geboorte, de ontoereikendheid van moedermelk voor de voeding van zuigelingen, het feit dat specifieke ingrediënten van babyvoeding bewezen hebben de ontwikkeling of immuniteit van het kind te verbeteren, de perceptie dat flesvoeding de zuigelingen langer vol houdt, en het feit dat de kwaliteit van moedermelk na verloop van tijd afneemt.

Borstvoeding binnen het eerste uur na de geboorte, gevolgd door exclusieve borstvoeding gedurende zes maanden en voortgezette borstvoeding tot twee jaar of langer, biedt een krachtige verdedigingslinie tegen alle vormen van ondervoeding bij kinderen, met inbegrip van verspilling en zwaarlijvigheid. Borstvoeding fungeert ook als het eerste vaccin van baby’s en beschermt hen tegen veel voorkomende kinderziekten. Het vermindert ook het toekomstige risico van vrouwen op diabetes, zwaarlijvigheid en sommige vormen van kanker. Toch krijgt wereldwijd slechts 44% van de baby’s jonger dan 6 maanden uitsluitend borstvoeding. De borstvoedingscijfers zijn de afgelopen twintig jaar nauwelijks gestegen, terwijl de verkoop van flessenmelk in diezelfde periode meer dan verdubbeld is.

In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied krijgt gemiddeld 37% van de kinderen jonger dan 6 maanden uitsluitend borstvoeding, variërend van 2,8% in Suriname tot 68,4% in Peru.

Alarmerend is dat in het rapport wordt opgemerkt dat grote aantallen gezondheidswerkers in alle landen door de babyvoedingsindustrie zijn benaderd om hun aanbevelingen aan nieuwe moeders te beïnvloeden via relatiegeschenken, gratis monsters, financiering van onderzoek, betaalde bijeenkomsten, evenementen en conferenties, en zelfs commissies uit de verkoop, wat rechtstreeks van invloed is op de voedingskeuzes van ouders. Meer dan een derde van de ondervraagde vrouwen zei dat een gezondheidswerker hun een bepaald merk flesvoeding had aanbevolen.

Om deze problemen aan te pakken, roepen de WHO, UNICEF en partners regeringen, gezondheidswerkers en de babyvoedingsindustrie op om een einde te maken aan de uitbuitende marketing van babyvoeding en de voorschriften van de Code volledig te implementeren en na te leven. Dit omvat:

  • Het aannemen, controleren en handhaven van wetten om de promotie van flessenmelk te voorkomen, in overeenstemming met de Internationale Code, inclusief het verbieden van voedings- en gezondheidsclaims die door de flessenmelkindustrie worden gemaakt.
  • Investeren in beleid en programma’s ter ondersteuning van borstvoeding, met inbegrip van adequaat betaald ouderschapsverlof in overeenstemming met de internationale normen, en zorgen voor kwalitatief hoogstaande ondersteuning bij borstvoeding.
  • De industrie vragen zich publiekelijk te verbinden tot volledige naleving van de code en de daaropvolgende resoluties van de Wereldgezondheidsvergadering in de hele wereld.
  • Het verbod voor gezondheidswerkers om sponsoring te aanvaarden van bedrijven die voedingsmiddelen voor zuigelingen en jonge kinderen op de markt brengen voor studiebeurzen, prijzen, beurzen, vergaderingen of evenementen.

error: Kopiëren mag niet!