Minister Ramdin: “Tigri is van ons, proces grenscommissie wordt doorlopen”

Op dit moment samenwerking gefocust op economische vooruitgang 

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BiBiS) is donderdag op een persconferentie desgevraagd ingegaan op de Tigri-kwestie tussen Suriname en Guyana. De bewindsman stelde resultaat dat dit gebied aan Suriname toebehoort. “Wij begrijpen dat het een issue is en het staat op agenda.” 

Traject

Het staat niet op de agenda als een actief politiek topic, omdat de grenscommissie ermee bezig is. “Zij heeft een rapport uitgebracht en documenten gewisseld met de Guyanezen. Er is een traject uitgezet. Er zijn data verzameld. Dat moet aan de twee ministers van Buitenlandse Zaken overhandigd worden. Daarna moet er een vervolgtraject worden uitgezet. Wij hopen dat wij met gesprekken gezamenlijk tot een goede oplossing kunnen komen voor beide landen. Wij focussen op de samenwerking gericht op de toekomst. Een positieve kijk, maar er zijn ook problemen zoals op de Corantijn. Wij moeten naar de toekomst kijken en daar voordeel uit halen. Maar de issues moeten ook worden besproken. Als wij het omkeren en eerst kijken naar wat ons scheidt zetten wij ons toekomst op de spel. Maar, deze issues zullen worden besproken. Tigri heeft een process die wij gaan doorlopen, beklemtoonde de topdiplomaat van ons land.”

De juiste kaart van Suriname 

Minister Ramdin stelde ook, dat hij met zijn Nederlandse collega Wopke Joekstra zal overleggen voor het gebruik van de juiste kaart van Suriname door Nederland. Het gebied tussen de Boven-Corantijnrivier en de Coeroenierivier wordt daarbij duidelijk als Surinaams gebied aangegeven. Dit gebied staat bekend als Tigri. Guyana noemt dit gebied New River Triangle en beschouwt het als haar eigen.

Dispuut

Het dispuut is ontstaan bij de bepaling van de grens tussen Suriname en Guyana. De grens wordt gevormd door de Corantijnrivier die in zijn geheel aan Suriname behoort. Bij de vervolging van de Corantijn is er een dispuut. Guyana gaat ervan uit de de Coeronie en de Kutaririvieren de voortzettingen zijn van de Corantijn. In werkelijkheid is het de Boven-Corantijn die de Guyanezen de New River noemen. De Guyanezen hebben de positie overgenomen van de Britten die tijdens de Koloniale periode de Coeronie als grens hadden aangegeven. Sinds 1969 wordt het gebied bezet gehouden door Guyanese troepen. In 1971 zijn er in Trinidad onderhandelingen zijn geweest tussen de toenmalige Surinaamse premier Jules Sydney en de Guyanese leider Burnham. Vanaf toen is het een erkende dispuut. De twee landen kwamen overeen dat het gebied gedemilitariseerd zou worden. Echter, hebben de Guyanezen zich daaraan nooit gehouden.

Tot de dag van vandaag zijn er Guyanese troepen gestationeerd in het gebied. Internationaal wordt het gebied steeds vaker als Guyanees territorium aangekaart en jarenlang zijn er geen noemenswaardige pogingen gedaan vanuit Suriname om het gebied te her claimen. 

error: Kopiëren mag niet!