JoFa Knip & Naaischool laat zich niet weerhouden door Covid-pandemie

In deze maand bestaat JoFa Knip & Naaischool officieel een jaar. Daniella Faerber zegt, dat zij eerst een pilot heeft gedraaid om te kijken als de lessen aanslaan en er animo voor was. 

Verschillende cursussen 

Momenteel bestaat het vaste programma uit de 3-daagse workshop: “Omgaan met de Naaimachine”. Daarna kan er gekozen worden uit een basiscursus van ongeveer 4 maanden, waarbij men een rok, een bloes, een jurk en een short leert maken. Deze cursus is meer een kennismaking om te proeven of het naaivak wel iets voor je is, zegt Faerber. “Daarna kan men een uitgebreide basiscursus volgen van ongeveer een jaar of de praktijkcursus van anderhalf jaar, welke een uitdieping is van de uitgebreide basiscursus. De tijdsduur is tentatief, want de inzet en inzicht van de student speelt ook een belangrijke rol.”

“Als men de basis onder de knie heeft kan men zich op onderdelen zoals kindermode of pantalonmode gaan richten. Op aanvraag kan ik bepaalde workshops ook verzorgen, zoals het appliceren van kleding.”

Covid-pandemie

Faerber geeft aan dat vele studenten tijdens de pandemie hebben afgehaakt vanwege de verschillende lockdowns en avondklok. “Maar, dat mocht de pret niet drukken. We werkten afhankelijk van welke regels toen golden, in groepen van 5 of 10 personen. Ook werd er online begeleiding gegeven, soms ook nieuwe lessen. Ik heb gemerkt dat, doordat de groepen klein waren, de persoonlijke aandacht groot was, hetgeen ten voordeel van de student was. Dus de kleinere groepen zal ik behouden.”

Ondanks de Covid-pandemie heeft Faerber haar studenten die zijn blijven komen zien groeien van “helemaal niets begrijpen of het is moeilijk”, naar zelfstandig werken aan projecten. Zij vertelt, dat anderen reeds zijn begonnen met het verdienen van geld, met het geleerde. Andere maken kledingstukken voor zichzelf die ze ook graag dragen. Zelfs de studenten die al ervaring of elders de lessen hadden gevolgd heeft zij bekwamer zien worden. “Dit alles geeft mij echt voldoening.”

Plannen voor de komende periode

De komende periode kijkt Faerber uit om nieuwe studenten te mogen ontvangen, met wie zij ook heel graag de kennis en vaardigheden van het modevak wil delen. Faerber: “Ook wil ik inspelen op andere behoeften in de vorm van diverse workshops. En natuurlijk blijf ik ook werken aan de kwaliteit van mijn onderwijs. Wat ik ook wil delen, is dat tegenslagen hebben gemaakt dat ik over de drempel van vrees ben gestapt om te starten met mijn onderneming. Dat geef ik mee aan anderen; als er iets negatiefs op je pad komt, kan je kiezen: of bij de pakken neer gaan zitten of het gebruiken om te groeien en er een positieve wending aan te geven.”

SK

error: Kopiëren mag niet!