Boekpresentatie Mark J. Plotkin: The Amazon “What everyone needs to know”

Vrijdagmorgen vond bij de Anton de Kom Universiteitsbibliotheek van Suriname, de boekpresentatie plaats van de bekende ecoloog en conservatiedeskundige, Mark J. Plotkin, die meer dan 40 jaar ervaring heeft met het bestuderen van volkeren, flora en fauna in het Amazonegebied van o.a. Suriname. Het betrof een presentatie van zijn boek getiteld The Amazon “What everyone needs to know”.

Als het grootste regenwoud van de aarde is de Amazone de grootste opslagplaats van biodiversiteit ter wereld, herbergt het het grootste aantal ongecontacteerde Inheemse stammen en is het de thuisbasis van ‘s werelds machtigste rivier. Toch wordt de Amazone geconfronteerd met een reeks ernstige bedreigingen. Tijdens zijn presentatie ging Plotkin in op de problemen en uitdagingen waarom we ons druk moeten maken om het lot van de Amazone. Het regenwoud, dat ongeveer 390 miljard bomen bevat, speelt een vitale rol bij het stabiliseren van het mondiale klimaat door enorme hoeveelheden koolstofdioxide op te nemen of af te geven aan de atmosfeer als de bomen worden vernietigd. Ernstige droogtes in zowel Brazilië als Zuidoost-Azië zijn in verband gebracht met ontbossing in het Amazonegebied, evenals veranderende regenval patronen in de VS, Europa en China. Een schokkend beeld blijft nog steeds de grote en vele branden in Brazilië en andere gebieden in de Amazone.

Maar Plotkin gaf ook de andere kant van de medaille weer namelijk de vele positieve mogelijkheden en kansen voor de verschillende volken (Inheemsen en Marrons) in de Amazone. Enkelen zijn: de zovele potenties van de medicinale planten, de verschillende ontdekte diersoorten en hoe bepaalde simpele zaken kunnen leiden tot het bevorderen van ontwikkelingen en toerisme ten voordele van de lokale bevolking.

De Amazone is een land van superlatieven. Het complexe ecosysteem beslaat een gebied ongeveer zo groot als de Verenigde Staten van Amerika. De Amazone-rivier voert in twee uur 57 miljoen gallons water per seconde af, dit zou genoeg zijn om alle 7,5 miljoen inwoners van New York City een jaar lang van water te voorzien. De flora en fauna zijn er in overvloed. Ongeveer een op de vier bloeiende plantensoorten op aarde woont in de Amazone. Een enkele Amazone-rivier kan meer vissoorten bevatten dan alle rivieren in Europa samen. Het is de thuisbasis van ’s werelds grootste miereneter, gordeldier, zoetwaterschildpad en spin, evenals het grootste knaagdier (dat meer dan 200 pond weegt), meerval (250 pond) en alligator (meer dan een halve ton). De Amazone is ook de thuisbasis van miljoenen mensen.

The Amazon “What everyone needs to know” is de perfecte bron voor reizigers, outdoor liefhebbers, studenten van de biologie of gewoon nieuwsgierigen naar een uniek biodiverse regio. Met een breed scala aan onderwerpen, van geologie, industriële geschiedenis, Inheemse gemeenschappen en dierlijke biologie, is de inhoud een reis van de oorsprong en geschiedenis van dit uitgestrekte gebied naar de huidige acties voor de bescherming van deze unieke en essentiële plek. Er valt veel te leren op verschillende gebieden, van farmaceutica tot cosmetica en duurzame engineering tot landbouw.

Mark Plotkin is mede-oprichter van het Amazon Conservation Team, een non-profitorganisatie die samenwerkt met Inheemse gemeenschappen om regenwouden in de Amazone en het noorden van Colombia te behouden.

Andere sprekers waren: ACT-Suriname en de heer Rabin Boeddha Directeur Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre.

De Anton de Kom Universiteitsbibliotheek van Suriname

21 februari 2022.

error: Kopiëren mag niet!