Wereldmarkt olieprijs gestegen boven US$ 90

De wereldmarkt olieprijs is begin deze week boven de US$ 90 gestegen. WTI ruwe olie noteerde maandag een prijs van US$ 91,01 per vat, en rond de middag, dinsdag, lag de prijs op enkele centen na op US$ 93. WTI staat voor West Texas Intermediate. Het is een benchmark voor olie die in de VS wordt geproduceerd en in New York wordt verhandeld. Een andere toonaangevende benchmark is de Brent, die staat voor ruwe die uit de Noordzee. De Brent wordt in London verhandeld.

Oliemarktdeskundigen verwachten dat de prijs van ruwe dit jaar boven de US$ 100 zal stijgen en voor enige tijd op dat niveau zal blijven hangen.

De stijging van de olieprijs heeft alles te maken met de groeiende politieke en militaire spanningen rond Oekraïne. De prijsstijging voegt bij aan de reeds bestaande inflatie in de wereld vanwege de verstoring in de “supply chain”, waardoor prijzen van goederen en transport-/verschepingskosten zijn gestegen. 

Ook Suriname heeft te lijden onder de gestegen prijzen en goederen en transport in de wereld. Dit vindt zijn weerslag in de prijzen van importgoederen. Dit fenomeen wordt importinflatie genoemd. Gelet op de prijsontwikkelingen van ruwe olie in de wereld rest voor Suriname niks anders dan de volgende aanpassing van de brandstofprijs af te wachten.

SS     

error: Kopiëren mag niet!