Veelzijdige Ivan Tai-Apin over entertainment en zijn 45e verjaardag in Dubai

De Surinamer Ivan Patrick Tai-Apin, die bekendheid verkreeg als acteur, regisseur en producent, mag woensdag 23 februari nog een jaar erbij tellen. Hij viert zijn 45e jaardag en het is inmiddels 10 jaar geleden, dat hij na zijn ervaring en opleidingen in Nederland zich vestigde in Suriname. Momenteel is Ivan al enige tijd in Dubai in de hoedanigheid van hoofd Live Entertainment Expo 2020 Dubai. 

De expo ziet hij als een bron voor samenwerking tussen landen, en volgt vooral de werkwijze van Dubai onder anderen. Een voorbeeld voor de filmscene is Nollywood, Nigeria komt met 50 films per dag. Er wordt gekeken naar opties voor Suriname om kennis te mogen vergaren uit andere landen. De komende 5 tot 10 jaar staat op zijn agenda een film musical te maken, en een controversieel liefdesverhaal verfilmen. Hij heeft door de jaren heen veel aandacht besteed aan zijn carrière en komende 5 jaar zal hij ook tijd aan de liefde besteden. Voor wat betreft zijn verjaardag houdt hij het rustig vandaag, maar voor zaterdag staat een boottrip in de planning, varen voorbij de bezienswaardigheden van Dubai. Een leuk gebeuren is dat de vriendenkring vanuit Dubai graag het Surinaams gerecht pom wil proeven en dat zal worden bereid. 

Carrière van Ivan Tai-Apin

Hij deed veel aan sport als kleine jongen en werd een keer gevraagd door zijn nicht om deel te nemen aan een modeshow in hotel Torarica. Jörgen Henri Raymann was de presentator en hij mocht modeshow lopen voor Butterfly en Libanese zaken. Het was aantrekkelijk, de feiten dat publiek kijkt en applaudisseert, dit was zijn eerste kennismaking met de entertainmentscene. Daarna richting Nederland voor studie en kwam op een billboard te staan en ook in commercials. In Nederland werd een bonte avond georganiseerd en dat was een hele push om feesten en dergelijke te organiseren. Hierop ontving hij een brief van een toneelgroep en zo rolde hij erin. Vervolgens ervaring opgedaan en masterclasses in regie gevolgd om uiteindelijk ook les te kunnen geven. Daarna ook benaderd door verschillende castingbureaus voor reclames en films. Hij begon als figurant en is gegroeid tot acteur, regisseur en producent. Ook docent geweest aan de Jeugd Theaterschool Amsterdam Zuid-Oost (JTSZO), producties gedaan voor de gemeente Rotterdam en teruggekeerd naar Suriname en voortgezet met eigen producties. 

“De reden om terug te zijn is omdat ik hou van Suriname. Het doel is altijd geweest om kennis te delen met Suriname. Het voorgaande niet alleen vakinhoudelijk, regie en acteren, maar ook bijvoorbeeld de wijze van netwerken en hoe je kunt produceren. Er is een verantwoordelijkheidsgevoel om de entertainment industrie op een professionele manier te helpen ontwikkelen. Inmiddels al 10 jaar terug in eigen land en heel veel eigen producties gedaan, theaterproducties, films en out of the box producties, men is bereid te leren.”

Het mooiste moment voor hem als regisseur is het feit dat de Surinaamse inzending ‘Wiren’ voor de Oscars voor Best International Feature Film op de officiële lijst van de 93ste Oscars voorkomt. De film is vereeuwigd in de screening room van Oscars. 

Kijk op Surinaams entertainment

“Het is een feit, dat het moeilijk is om voor Surinaamse entertainers op basis van hun craftsmanship te leven. Het ligt niet aan de artiest, maar aan het feit dat wij geen structuur hebben gebracht aan onze entertainment scene. Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft recent aangekaart richting met kunst en cultuur vakken te gaan creëren. Maar hoe maak je dan deze sector winstgevend en professioneel?”

Ivan wil graag ook zijn bijdrage leveren. Het gaat erom, de visie en het ondernemerschap te vergroten. “Het klimaat om de artiest heen is nog niet gecreëerd. We gaan moeten samenwerken, de overheid en de artiest zelf. Om de artiest goed te betalen, kunnen ze hun eigen project plannen te schrijven en met het buitenland deals sluiten betreffend hun werk zodat er ook deviezen binnenstromen voor de artiest. Suriname heeft veel talent. We moeten gaan uitzoeken, bij brengen hoe zich te profileren op de internationale markt.”

“De boodschap naar muzikanten, acteurs en theater personen is, onderzoek met welke marketing aspecten je rekening moet houden, kortom ga voor een persoonlijk ontwikkelingsplan waarbij ze zichzelf meer positioneren. Communicatie met een ervaren persoon is van belang”, aldus Ivan. 

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!