Saramaccakanaal Systeem Rehabilitatie van start met brede consultaties en onderzoek

Stakeholders willen concrete acties zien 

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken deed dinsdag in de ballroom van Hotel Torarica de aftrap van het Saramaccakanaal Systeem Rehabilitatie project ten behoeve van het afwateringsbeheersplan van Suriname. 

Brede discussie 

Onder de aanwezigen waren naast president Chandrikapersad Santokhi, minister Nurmohamed, minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu, parlementariers, deskundigen en vertegenwoordigers van ondernemingen. Er werd een introductie van het SCSR-project gegeven door Satish Mohan, Onderdirecteur Natte Civieltechnische Werken, OW en enkele presentaties over het deelproject 1: Rehabilitatie Saramaccakanaal door ir. R. Patandin namens RH DHV en presentatie deelproject 2: Upgrading Masterplan studie Ontwatering door ir. G. Prinsen en ir. K. Heijnert namens Deltares. Daarna volgde een brede discussie die enkele uren duurde.

Onder meer parlementariër Mahinder Jogi (VHP) en hydroloog professor Sieuwnath Naipal vroegen wat de concrete resultaten zullen zijn van het project. Naipal onderstreepte het belang van woningbeleid en de grote rol van bodemwater. Jogi wilde weten of met dit plan de overstromingen in Groot-Paramaribo opgelost zullen zijn.  

Voorbereiden op stijging zeespiegel 

President Santokhi feliciteerde de stakeholders met het project. Hij wees op het belang van het kanaal. Maar ,volgens hem moet Suriname zich vanaf nu voorbereiden op het onder water lopen van de kuststrook over enkele jaren. Het is volgens Santokhi een feit, dat dit zal gebeuren. Suriname behoort tot de top tien bedreigde landen in de wereld als gevolg van opwarming van de aard en klimaatverandering. Als er wereldwijd niet op een juiste manier met het milieu wordt omgesprongen, dan is het bijna vanzelfsprekend dat de kuststrook van Suriname onder water zal lopen. Het gedrag van de mensen heeft een behoorlijke invloed hierop.

Doel

Het doel van het Saramacca Canal System (SCS) Rehabilitation Project is om het overstromingsrisico in Groot Paramaribo en omgeving te verminderen en de werking van het Saramaccakanaal Systeem te verbeteren. Het rehabilitatieproject wordt gefinancierd door de Wereldbank. “De launch vandaag is theoretisch, aangezien dit project sinds 2015 in voorbereiding is”, aldus minister Nurmohamed. “Als eerste stap zal het Saramaccakanaal gebaggerd en geprofileerd worden en de tweede stap houdt in, het ontwikkelen van een nieuw ontwateringsplan voor Groot Paramaribo, Wanica en een deel van Saramacca”, sprak de bewindsman. Hiertoe is het bestaande masterplan door deskundigen uitgebreid en zal deze een leidraad vormen bij te nemen stappen voor systematische vermindering van wateroverlast in groot Paramaribo. 

Plan

Het plan houdt onder meer in het schoonmaken en herprofileren van delen van het Saramaccakanaal, rehabilitatie van de sluizen en schutsluizen om te zorgen dat deze de oorspronkelijke functies weer krijgen. “Er worden oplossingsmodellen uitgewerkt zodat wij als overheid weten waar er zaken aangepakt moeten worden. Met een breed draagvlak en betrokkenheid van alle stakeholders kan de regering de uitdaging van een oplossing op langer termijn wel aan”, stelde minister Nurmohamed. Het project zal ruim 4 jaar in beslag nemen en informatie kan betrokken worden op social media platforms en de website betreffende het SCS Rehabilitation Project.

error: Kopiëren mag niet!