Pilot project ‘Kleine Stapjes’ afgerond

Op 1 februari 2021 is de Dutch Down Support Foundation in samenwerking met het NKC Instituut van start gegaan met het project ‘Kleine Stapjes’. Dit éénjarig project werd eind januari 2022 afgerond. Dutch Down Support Foundation is een organisatie in Nederland die zich bezighoud met kinderen met het syndroom van Down. 

Samenwerking met Dutch Down Support Foundation

“De organisatie heeft ons bereikt via onze Facebookpagina. Zo hebben ze gezien dat we heel veel kinderen met het syndroom van Down opvangen. Daardoor is de interesse ontwikkeld en heeft de leiding van de stichting contact gemaakt met het NKC”, zegt Nancy Nathoenie, algemeen directrice van het NKC Instituut in gesprek met Dagblad Suriname. Nathoenie geeft aan, dat ze helemaal open stond voor een gesprek en een mogelijke samenwerking met de stichting. Uiteindelijk is er wel een samenwerking ontstaan tussen stichting Dutch Down Support Foundation en het NKC Instituut. 

‘Kleine Stapjes’

Bij dit project ging het om kleine stapjes. De nadruk werd gelegd op hoe men deze kinderen beter onderwijs kan geven wat betreft één op één begeleiding (één leerkracht en één leerling) en hoe de ouders ook begeleid kunnen worden om met deze kinderen thuis in hun leefomgeving om te gaan. Op school werd het boek ‘Kleine Stapjes’ als handleiding gebruikt bij de begeleiding. In Suriname bekend als ‘Spelend Leren’. 

Nathoenie: “Wanneer je bezig bent met het kind, ga je het kind niet volproppen met leerstof. Maar, je gaat het stap voor stap doen. Je doet een thema en in zo’n thema zijn er onderdelen. Elk onderdeel wordt individueel met het kind behandeld, totdat het kind het begrijpt. Als het kind het begrepen heeft of de lesdoelen bereikt zijn, dan pas gaat de leerkracht over tot het volgende onderdeel, totdat alle thema’s zijn behandeld. Er wordt dan weer geëvalueerd, de ouders komen dan erbij. Zo leren de ouders ook hoe ze dat zelf thuis moeten doen.”

Nathoenie zegt verder in het gesprek, dat het NKC elk kwartaal een vergoeding kreeg van de stichting, zodat de kosten zoals transportkosten (om thuis bij de ouders te gaan) en materiaalkosten gedekt konden worden. Ondanks dat dit project achter de rug is, blijft het NKC ‘Kleine Stapjes’ voorzetten. “Het is begonnen met kinderen met het syndroom van Down, omdat het een project was voor deze type kinderen. Maar, nu doen we kleine stapjes bij alle kinderen.”  

Goede samenwerking

“Ik vond de samenwerking top en dat vind ik nog steeds”, zegt Nathoenie. Zij laat ook weten dat de voorzitster van de stichting, Sandra van Duijl, tevreden is met de samenwerking. “We zetten de samenwerking graag voort.” Dit zal in de komende periode besproken worden tussen de stichting en het instituut. 

Grote dromen

Nathoenie zegt verder, dat het instituut al twee jaren een samenwerking heeft met Hogeschool UCCL, in België. Vanwege de Covid-pandemie kwamen personen van de organisatie echter niet in Suriname. Momenteel is een stagiaire van de organisatie bij het NKC. De leiding van het UCCL wordt in maart verwacht. “Wij willen gaan netwerken met buitenlandse bedrijven, vooral scholen in het buitenland. Tot nu toe lukt het met UCCL en Dutch Down Support Fundation.” Het NKC wil gaan voor internationale erkenning, maar dat kan pas als het instituut een pand heeft dat voldoet aan alle faciliteiten. “Het NKC heeft grote dromen. In juli bestaan we al 5 jaren, het wordt dus tijd dat we grote stappen gaan nemen binnen het NKC en als algemeen directrice ga ik honderd procent daarvoor”, aldus Nathoenie.

SK

error: Kopiëren mag niet!