Holi Phagwa in aantocht, castorolie plant stekken is onderdeel van voorbereidingen

Op 18 maart is het Holi Phagwa. Het Covid-19-virus is er nog steeds, maar dat neemt niet weg dat de nodige voorbereidingen worden getroffen en dat phagwa aangepast in gezin of familieverband beleefd zal worden. Pandit Jaswant Jagbandhan zegt namens De Shri Sanátan Dharm Mahá Sabhá Suriname het volgende in gesprek met Dagblad Suriname. 

De Shri Sanátan Dharm Mahá Sabhá Suriname zal, gezien de huidige Covid-19 pandemie, op een ingetogen wijze de hoogtijdag vieren. Zo zullen de Mandir organisaties Sanátan Dharm scholen en de gehele organisatie na Holiká Dahan op een gepaste wijze de noodzakelijke rituelen laten uitvoeren en het verhaal rondom Holi onder de aandacht brengen, op eigen wijze.

Castorolie plant met rode vruchten en kleurrijke bladeren.

“Binnen de Sanátan Dharm is speciaal aandacht gegeven aan een groene omgeving. In onze geschriften is dan ook veelvuldig aangegeven, om heilige planten als de Tulsí, Doeba gras, neembladeren enzovoorts in ons huis of op ons erf te verzorgen. Het verzorgen van dit soort heilige planten hoort dan ook onderdeel te zijn van onze dagelijkse bezigheden. Tijdens Vasant Panchami ( religieuze dag) worden voorbereidingen getroffen, om Holiká Dahan/Holi te kunnen vieren. Een onderdeel van de voorbereidingen is het ritueel planten van de Castorolie plant, ook wel Rearh ke paudha genoemd. Een ander onderdeel is, dat de chautál groepen na een jaar weer bij elkaar komen om de eerste chautál te zingen.”

“Tijdens holi zal het seizoen veranderen. Dit is een feestelijke aangelegenheid, omdat de natuur een verandering ondergaat van duisternis naar verlichting. In het Vasant seizoen bloeit moeder natuur meer op en zingen de vogels mooier dan gebruikelijk. In aantocht naar deze mooie verandering wordt Vasant Panchami gevierd. Het is de eerste activiteit die georganiseerd wordt in het verwelkomen van de koning der seizoenen, Vasant. Een van de belangrijke gebeurtenissen die we jaarlijks vieren, is de dag waarop Prabhu Shri Rám is geïncarneerd. Dit valt binnen het seizoen Vasant en wordt daarom ook Vasant Rituráj (koning der seizoenen) genoemd. Vasant panchamie valt op de vijfde dag van de maand Mágh. Het stekken van deze plant zorgt voor de innerlijke zuivering van een bhakt (devoot) die zijn bhakti (devotie) wil beoefenen. Hierbij wordt de zuivere en onbaatzuchtige bhakti van Bhakta prahlád altijd als voorbeeld gebruikt. Vasant Panchami, Holiká Dahan en Holi zijn onder andere belangrijke hoogtijdagen binnen de Sanátan Dharm, die gevierd worden door Hindoes over de hele wereld. Tijdens Holi worden vele kleuren gebruikt, om elkaar te besprenkelen, dit symboliseert voor ons de uitspraak “Eenheid in verscheidenheid”. Op deze dag zien wij geen kleuren meer, maar vormen wij samen één gemeenschap aldus de pandit in een gesprek. Kleurrijke, holi feest staat ook bekend als de lentefeest. 

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!