Minister Amoksi heeft graag ‘hechtere samenwerking’ tussen overheid en AdeKUS

“Er moet een hechtere samenwerking komen tussen de universiteit en de overheid.” Dit zei minister Kenneth Amoksi van het ministerie van Justitie en Politie vrijdag tijdens de afsluiting van de bestuurskunde week, georganiseerd door de studierichting Public Administration op de Anton de kom Universiteit van Suriname, AdeKUS.

Hij benadrukte, dat de samenwerking belangrijk is, omdat de overheid de producten van de universiteit kan meenemen in het plannen en uitzetten van beleid. 

De activiteiten die de universiteit ontplooit zijn een middel voor de regering om zich te blijven aanscherpen. Met haar onderzoekingen zorgt de universiteit ervoor, dat besturen een prettige uitdaging blijft voor de regering. Zelf heeft de bewindsman al een gesprek gehad met de studierichting rechten, omdat er voor zijn ministerie bepaalde uitdagingen zijn. Zo hebben noch het ministerie, noch de universiteit criminologen, om bepaalde sociale vraagstukken in relatie tot de criminaliteit te bestuderen en daarover adviezen te geven. 

Masteropleiding criminologie en wetgeving zijn noodzaak

De bewindsman is daarom voornemens verandering hierin te brengen, door een masteropleiding criminologie op te starten. Tijdens een van zijn dienstreizen naar Washington (VS), heeft hij dit bespreekbaar gemaakt bij een Amerikaanse universiteit. Daarnaast heeft hij vorig week een onderhoud gehad op de Amerikaanse ambassade. De bewindsman ziet graag dat tenminste 20 studenten opgeleid worden tot criminoloog.

Behalve criminologen, ontbeert het ministerie ook wetgevingsjuristen. De afdeling Wetgeving op het ministerie is onderbezet, terwijl de afdeling alle zeventien ministeries, het Kabinet van de President en de Nationale Assemblee moet ondersteunen. Het is van eminent belang dat er op korte termijn een masteropleiding wetgeving komt. Ook hieromtrent voert de minister gesprekken.

error: Kopiëren mag niet!