Vrijheidsstrijder Boni herdacht op Kwakoeplein in Paramaribo


Verzetsheld Boni werd zondag 20 februari herdacht. Boni leefde van ongeveer 1730 tot 19 februari 1793. De Feydrasi Fu Afrikan Srananman vindt het belangrijk, dat bij de sterfdag van de strijder voor de vrijheid wordt stilgestaan.

De groep die eerst bekend stond als de Cottica-Marrons werden later de Aluku genoemd, vernoemd naar de oudere leider Aluku.

Iwan Wijngaarde, de voorzitter van de Feydrasi, zegt dat het belangrijk is dat naar onderlinge eenheid moet worden gestreefd en noemt Boni daarbij als een groot voorbeeld. Ook benadrukt hij, dat tegenwoordig teveel wordt gelet op zaken die negatief gaan. Hij wijst op de goede daden van Boni, zo was Boni een groot voorvechter van onderlinge eenheid.

In de aanloop naar de herdenking noemde hij de boodschap van Boni al een wereldboodschap omdat de vrijheidsstrijder tegen slavernij en discriminatie was.  De voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman noemt Boni ook een man met een visie die goed kon organiseren. De Aluku marrons werden in 1776 verdreven uit Suriname en wonen nog altijd, tot op de dag van vandaag, in het grensgebied met Frans Guyana. Wijngaarde wijst wederom op de eenheid wanneer hij terugkijkt naar de veel meer recente strijd in de jaren tachtig, toen de Aluku opvang boden aan hun broeders en zusters tijdens de binnenlandse oorlog.

RB

error: Kopiëren mag niet!