Studeren is investeren

Dyonne (22) studeert samen met Xaviera (20) en Klimin (19) aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Ze studeren allemaal al twee jaren. “Bekostigen van mijn uitgaven per maand gebeurt gedeeltelijk door mijn ouders en voor een ander deel door mijn lening”, zegt Klimin hardop.

“Ik wist niet dat het zo’n grote uitgave zou zijn. Ik heb altijd gehoord van verhalen dat ik mijn eigen boeken moet kopen en studeren is investeren, maar dat het echt zo een grote investering zou zijn wist ik nooit. Ik ben blij dat ik het doe, maar ik zit elke dag te denken hoe ik mijn schulden af los.”

Dyonne vult aan met de woorden “ook ik zit met hetzelfde probleem, maar een manier om terug te kunnen betalen gaat zeker komen. Ik twijfel niet daaraan”, zegt ze nadat ze Klimin een schouderklopje heeft gegeven. 

De studenten vertellen Dagblad Suriname, dat hun maandelijkse uitgaven al snel boven de SRD 2.000 liggen als ze boeken moeten aanschaffen. Ze zeggen blij te zijn, dat de Nationale Ontwikkelings Bank ze in de gelegenheid stelt om hun studie af te ronden.

Xaviera sluit zich snel aan bij het gesprek om ook haar verhaal te delen. “Ik heb m’n studie bijna afgerond en omdat ik het in de nominale studieduur heb gedaan, mag ik mijn lening zonder rente terug betalen. Inmiddels heb ik al een sollicitatiegesprek gevoerd en het ziet ernaar uit dat ik aangenomen ben. Ik motiveer jullie dus om niet op te geven”, voegt ze snel eraan toe. “Wij zijn de toekomst van morgen en we zullen het halen”, voegen de anderen gezamenlijk toe, met een brede glimlach op hun gezicht. 

GW

error: Kopiëren mag niet!