Shakita Ramdas van mobiele kapster gegroeid tot kapster met eigen salon, nagelstylist en make-up artist

Een heel ander beroep dan op kantoor zijn is kapster, nagelstylist of make-up artist. De Surinaamse Shakita Ramdas is kapster, nagelstylist en tegelijkertijd make-up artist. In gesprek met presentator Faried Pierkhan voor vertelt Ramdas over haar beroep. 

Ze timmert al 5 jaar aan de weg met succes. Het begon 5-6 jaar terug vanwege privé omstandigheden. Shakita had in gedachten dat zij een sterke zelfstandige vrouw wilde worden. Vervolgens kwam in haar op een opleiding te volgen en heeft ze zich ingeschreven bij Shine Institute Beautyschool & Salon. Het lukte haar om een opleiding van 6 maanden binnen 4 maanden af te ronden. Na de opleiding was het nog een lange weg, zij had drie opties, namelijk in een salon gaan werken, een eigen salon openen of mobiele kapster zijn.

Het laatste kwam haar gunstig uit als moeder van twee kinderen. Ze begon dus als mobiele kapster en heeft door de jaren heen ervaring opgedaan. Na 2 jaren sparen heeft ze haar salon kunnen openen te omgeving Weg naar Zee. Mobiele kapster zijn heeft ze weer opgepakt met komst van Covid en kon daardoor toch nog een inkomen hebben. Shakita’s doelstelling is om te behoren tot de beste en dit is naar haar zeggen een start. Ze vraagt haar klanten steeds om feedback en heeft zodoende ook veel ervaring opgedaan.

We leven in een multi-etnische samenleving, dus personen met verschillende haartypes, steil haar zijn voor Shakita makkelijker handelbaar, kroeshaar behandelt zij niet, omdat zij daarvoor aparte cursus moet volgen. Krullend haar is ook niet moeilijk. Het gaat allemaal met de behandeling, vitamine behandeling doet zij met eigengemaakte producten, ayurvedisch vooral als het gaat om beschadigd haar. Bij het kleuren is peroxide belangrijk, dit wordt in percentages minder gebruikt bij gemakkelijk haar, shampoo en conditioner zijn andere benodigdheden voor een kapster. Zij helpt het meest vrouwen, een heer kan geholpen worden, maar dan met nog iemand die erbij is in de salon bijvoorbeeld. Gekleurd haar is het meest gevraagd, higlight of geheel haar een kleur geven. De laatste haar trends volgt ze steeds via YouTube.

Behalve de Covid-situatie is er ook sprake van een economische crisis. Voor Ramdas is het opmerkelijk, dat zichzelf verwennen is weggevallen onder de klanten, ze komen voor een gelegenheid, bijvoorbeeld een verjaardag. Zij bespreekt de prijs direct met haar klant en is ook flexibel en vaste klanten krijgen ook wel een speciale behandeling. Momenteel loopt het vlotter dan toen Covid pas kwam, vanuit de klantenkring krijgt ze gemengde reacties als er bijvoorbeeld sprake is van een stijging van aantal met Covid besmette personen. Enkele klanten annuleren terwijl anderen normaal, volgens afspraak een behandeling nemen, aldus de kapster in gesprek met Dagblad Suriname. 

Klik op deze link om het gehele interview met Shakita te zien: https://www.youtube.com/watch?v=G9L1kgR8mw0.

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!