Onderzoek: Medicijnresten in rivieren wereldwijd bedreigen mondiale gezondheid

Onduidelijk in welke mate Surinaamse wateren zijn verontreinigd

Een nieuwe studie naar de aanwezigheid van geneesmiddelen in de rivieren van de wereld vond concentraties op potentieel toxische niveaus in meer dan een kwart van de bestudeerde locaties.

De nieuwe studie keek naar 258 rivieren over de hele wereld, waaronder de Theems in Londen en de Amazone in Brazilië, om de aanwezigheid van 61 geneesmiddelen, zoals carbamazepine, metformine en cafeïne, te meten.

De onderzoekers bestudeerden rivieren in meer dan de helft van de landen ter wereld, waarbij rivieren in 36 van deze landen nog nooit eerder op geneesmiddelen zijn gecontroleerd.

De studie maakt deel uit van het door de Universiteit van York geleide Global Monitoring of Pharmaceuticals Project, dat de afgelopen twee jaar aanzienlijk is uitgebreid, waarbij de nieuwe studie het eerste echt wereldwijde onderzoek naar medicinale besmetting in het milieu wordt.

Uitkomsten onderzoek

Met hun laatste onderzoek ontdekten de onderzoekers:

  • farmaceutische vervuiling vervuilt het water op elk continent
  • sterke correlaties tussen de sociaaleconomische status van een land en een grotere vervuiling van geneesmiddelen in zijn rivieren (met lage-middeninkomenslanden het meest vervuild)
  • hoge niveaus van farmaceutische vervuiling waren het meest positief geassocieerd met regio’s met een hoge mediane leeftijd en hoge lokale werkloosheids- en armoedecijfers
  • de meest vervuilde landen en regio’s van de wereld zijn degenen die het minst zijn onderzocht (namelijk Afrika bezuiden de Sahara, Zuid-Amerika en delen van Zuid-Azië).
  • de activiteiten die het meest met de hoogste niveaus van farmaceutische vervuiling in verband werden gebracht, waren onder meer het dumpen van afval langs rivieroevers, ontoereikende infrastructuur voor afvalwater en farmaceutische productie, en het storten van de inhoud van resterende septic tanks in rivieren.

Uit het onderzoek bleek dat een kwart van de locaties contaminanten bevatte (zoals sulfamethoxazol, propranolol, ciprofloxacine en loratadine) in potentieel schadelijke concentraties.

De onderzoekers hopen dat ze door de monitoring van geneesmiddelen in het milieu te verhogen, strategieën kunnen ontwikkelen om de effecten die mogelijk worden veroorzaakt door de aanwezigheid van verontreinigende stoffen te beperken.

Amazone en inheems Yanomami-dorp in Venezuela

De studie omvatte opmerkelijke rivieren zoals de Amazone, de Mississippi, de Theems en de Mekong. Er zijn watermonsters genomen van locaties die zich uitstrekken van een Yanomami-dorp in Venezuela, waar geen moderne medicijnen worden gebruikt, tot enkele van de meest bevolkte steden ter wereld, zoals Delhi, Londen, New York, Lagos, Las Vegas en Guangzhou.

De analyse van het watermonster vond plaats in het Centre of Excellence in Mass Spectrometry van de University of York.

Co-leider van het project Dr. John Wilkinson, van de afdeling Milieu en Geografie, zei: “Met 127 medewerkers in 86 instellingen over de hele wereld is het Global Monitoring of Pharmaceuticals Project een uitstekend voorbeeld van hoe de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap samen kan komen om de grootschalige milieuproblemen.

We weten nu al meer dan twee decennia dat geneesmiddelen hun weg vinden naar het aquatisch milieu, waar ze de biologie van levende organismen kunnen beïnvloeden. Maar, een van de grootste problemen waarmee we te maken hebben gehad bij het aanpakken van dit probleem, is dat we niet erg representatief zijn geweest bij het monitoren van deze verontreinigingen, waarbij bijna alle gegevens gericht waren op een select aantal gebieden in Noord-Amerika, West-Europa en China.

“Door ons project is onze kennis van de wereldwijde distributie van geneesmiddelen in het aquatisch milieu nu aanzienlijk verbeterd. Deze ene studie presenteert gegevens uit meer landen over de hele wereld dan de hele wetenschappelijke gemeenschap eerder op de hoogte was: 36 nieuwe landen om precies te zijn waar slechts 75 ooit eerder waren bestudeerd.”

Suriname

Wat vandaag de dag de kwaliteit van het water van bijvoorbeeld de Surinamerivier is, is volstrekt onduidelijk. Het enige wat min of meer bekend is, is dat door de activiteiten van (illegale) goudzoekers in het binnenland kwik in kreken en rivieren en het stuwmeer terechtkomt. Welke andere voor het milieu en water schadelijke stoffen zich in de lokale wateren bevinden is niet bekend.

Dagblad Suriname heeft tevergeefs getracht een reactie te krijgen van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS). Maar, een reactie bleef uit en dat zou erop kunnen duiden dat in ieder geval dit ‘instituut’ geen onderzoek heeft laten verrichten naar de kwaliteit van het water van lokale wateren.

PK

error: Kopiëren mag niet!