Ministers Ramdin en Achaibersing spreken Saoedische minister over olie-toekomst voor de kust en visumregeling

De staatsminister van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië, Adel bin Ahmed Al-Jubeir, heeft zaterdag een bezoek gebracht aan Suriname. In de Business Lounge van de Johan Adolf Pengelluchthaven heeft de bewindsman een ontmoeting gehad met Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Armand Achaibersing van Financiën en Planning. 

Minister Ramdin geeft aan dat het de eerste keer is dat een staatsminister van het Koninkrijk Saoedi-Arabië een bezoek brengt aan Suriname. Het was een goede gelegenheid te praten over de bilaterale betrekkingen. De diplomaten van beide landen willen de relaties voorbij het diplomatiek gebied brengen waarbij er afspraken onderling zijn gemaakt.

Saoedi-Arabië is een wereldleider op het gebied van olieproductie en distributie. “Wij kijken uit naar een samenwerking op het gebied van technische ondersteuning en op het gebied van investering”, aldus Ramdin. Hij wees naar het Saoedisch bedrijf Aramco dat het grootste oliebedrijf is in de wereld. 

Verder is gesproken over samenwerking op termijn wanneer Suriname klaar is om haar olievoorraden commercieel te exporteren. Saoedi-Arabië is bereid Suriname bij te staan met de nodige hulp voor het ontwikkelen van de oliesector.

Volgens Al-Jubeir zijn er veel mogelijkheden voor samenwerking met Suriname op verschillende gebieden. Hij noemde onder andere landbouw en waterproductie en hernieuwbare energie. Behalve kwesties rond energiewinning, kwamen ook praktische zaken aan de orde, zoals de visumregeling van de beide landen. Dit brengt vooral voordeel aan de Surinaamse aanhangers van het Islam voor de bedevaart naar Mekka. De Arabische diplomaat sprak van een vruchtbare ontmoeting.

Uit de Twitter-pagina van de Saoedische bewindsman blijkt, dat hij de afgelopen dagen (16, 17 en 18 februari) ook bliksembezoeken heeft gebracht aan Uruguay, Paraguay en Peru:

error: Kopiëren mag niet!