Wayana-gemeenschap werkt hard aan bouw school en waterzuiveringsinstallatie

De Mulokot Foundation zit niet stil. Diverse projecten, waaronder de bouw van een school, moet de kinderen uit het gebied van de Wayana inheemsen helpen om weer onderwijs te volgen op eigen Surinaamse bodem. Sinds de binnenlandse oorlog, waarbij de enige school verdween, zijn generaties Wayana kinderen genoodzaakt om dagelijks per korjaal onderwijs te volgen in Frans-Guyana. Die boottrip kost de ouders Euro 120 per kind, per jaar.

Daar komt binnenkort verandering in, want de bouw van de school verloopt voortvarend, laat de general director Andre van het project weten.

Jarenlang hebben de granmans om een school gevraagd. Nu, ruim 30 jaar verder, komt die school. De Mulokot Foundation is de drijvende kracht achter dit initiatief. Verteld wordt dat voor elke verkiezing het antwoord altijd ja was. “Maar, na de verkiezingen bleek het altijd nee”, wordt aan de redactie van Dagblad Suriname meegedeeld. Het argument dat er te weinig kinderen in het dorp zouden zijn om te kunnen rekenen op de steun van de overheid pareert de manager van het huidige project door te stellen, dat de kinderen met hun ouders uitwijken naar de Franse kant om onderwijs te kunnen volgen.

Drie jaar geleden is de Wayanaschool met eigen middelen opgestart en drie leerkrachten worden uit eigen middelen betaald. “We hebben een eigen lesprogramma en curriculum voor ontwikkeld.” De kinderen leren een combinatie van Wayana en westerse kennis, waarbij naast de eigen taal ook Nederlands en Engels geleerd worden. Wayana-kennis, tradities en omgangsvormen over de Surinaamse cultuur staan samen met vakgericht onderwijs centraal. De school wordt nu eindelijk gebouwd door een samenwerking met stichting België for Sur. “Zij hebben ons financieel ondersteund om de school te bouwen.” De bouw verloopt voortvarend en de school, opgetrokken van gedeeltelijk steen en hout, bestaat uit 2 lokalen en een toilettengroep. De talenten worden naar Paramaribo gestuurd om in de stad de MULO dan wel VWO-onderwijs te volgen. De kinderen zitten in de stad in een huurwoning die onder begeleiding van een Wayana familie en een leraar die in het huis woont staan.

Waterzuivering

Water drinkt men in dit gebied al sinds mensenheugenis uit de kreek. Drinken uit kreken is echter niet meer zonder risico. Eerder werd erop gewezen dat de Wayana-gemeenschap vissen moet kweken, omdat vis uit de rivieren nu met kwik zijn geladen. Het zuiveren van het water in de eigen leefomgeving is daarmee een noodzaak geworden. Een installatie bestaande uit een durotank voorzien van een buis zorgt ervoor dat het water naar het dorp komt. Voor dit project is financiering gevraagd bij de Caribbean Development Bank om de Wayana-gemeenschap te kunnen voorzien van drinkwater. De filtertechniek is niet moeilijk laat de coördinator weten. Gekozen is om op natuurlijke basis het water te filteren via een gelaagde structuur waar zand en houtskool onderdeel van zijn. Het speciaal geprepareerde houtskool houdt giftige stoffen tegen. Ook kwik wordt gefilterd, benadrukt de coördinator. Het pompsysteem bestaat uit solarpompen om het water naar de toren te kunnen pompen. Het water zal worden getest in Canada. Uiteindelijk zullen de zeven Wayana dorpen op deze manier van drinkwater worden voorzien.

“De verwachting is dat wij eind van dit jaar met dit project kunnen beginnen. Het wachten op de beslissing ligt nu bij het ministerie van Financiën, die een belangrijke rol heeft binnen de Caribbean Development Bank”, wordt tot slot verduidelijkt.

RB

error: Kopiëren mag niet!