Stichting Joceys Safe Haven legt zich toe op re-integratie van ex-gedetineerde vrouwen

Stichting Joceys Safe Haven is opgericht op 18 mei 2017, door de voorzitster, Joyce Bijlhout-Kluivert. De stichting legt de focus op de re-integratie van vrouwen die uit detentie komen en geen opvang hebben. Bijlhout zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat zij deze stichting heeft opgericht, omdat zij door de jaren heen heeft gemerkt, dat de vrouwen die geen goede opvang hadden, steeds terugkwamen in de gevangenis. “Het was steeds mijn droom en verlangen om een plek te hebben voor deze vrouwen en ze te begeleiden om sterker te staan wanneer ze weer in de samenleving komen.”

De stichting is bedoeld om de re-integratie van ex-gedetineerde vrouwen te bevorderen. Het gaat hierbij om het stimuleren van zelfstandigheid en zelfredzaamheid bij de vrouwen. “Ze worden ondersteund met onder andere de opvoeding en verzorging van hun kinderen, om een hechte gezinsband te realiseren.”

Het doorgangshuis heeft plek voor drie vrouwen per keer. Bijlhout geeft aan, dat het niet zo is dat elke ex-gedetineerde vrouw in aanmerking komt om in het doorgangshuis begeleid te worden. Er is sprake van een heel proces vooraf. De vrouwen worden in de gaten gehouden, er wordt gekeken naar het gedrag en of de vrouwen ervoor openstaan om begeleid te worden.

“Een vrouw die steeds ruzie heeft met de P.A. (Penitentiair Ambtenaar) of andere vrouwen, die komt sowieso niet in aanmerking”, zegt Bijlhout. “De intake wordt gedaan door de zorgunit van Prison Fellowship Suriname. Alles wordt vooraf geregeld en dan krijgen we ze hier wanneer blijkt dat ze geschikt zijn voor het doorgangshuis.”

Bijlhout stelt, dat de vrouwen als het ware een tweede kans krijgen, er wordt veel geld in gestopt. Dit betekent dus dat de vrouwen ook gemotiveerd moeten zijn. Tot slot laat zij weten,dat de vrouwen voor drie maanden in het doorgangshuis begeleidt kunnen worden, indien dat niet voldoende is, kan dit nog verlengd worden tot zes maanden.

SK

error: Kopiëren mag niet!