PAHO start jubileumcampagne in kader 120-jarig bestaan van organisatie

Dee Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft vrijdag het startschot gegeven voor haar jubileumcampagne om 120 jaar actief werk ter bevordering van gezondheid en welzijn in de Pan-Amerikaanse regio, met een kalender van evenementen die de dialoog over de dringende gezondheidsuitdagingen van de regio op gang moeten brengen.

De PAHO werd in 1902 opgericht met als leidend principe dat gezondheid geen voorrecht is maar een fundamenteel mensenrecht. De afgelopen 120 jaar heeft de PAHO onvermoeibaar gewerkt aan de bestrijding van ziekten, de verlenging van het leven en de bevordering van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van alle mensen in de Pan-Amerikaanse regio, waarbij niemand wordt achtergelaten.  

“We hebben onze 120e verjaardag bereikt in enkele van de meest uitdagende tijden die de regio, en de wereld, ooit hebben meegemaakt – een Covid-19 pandemie, zoals we die in een eeuw niet hebben meegemaakt, en een pandemie die enkele van onze meest opvallende ongelijkheden op gezondheidsgebied heeft blootgelegd,” aldus PAHO-directrice Carissa F. Etienne. “Nu we beginnen te kijken naar wederopbouw en herstel, is het leiderschap van PAHO nooit eerder zo cruciaal en relevant geweest”, voegde zij eraan toe.

De campagne ter gelegenheid van de 120e verjaardag zal een impuls geven aan de inspanningen om te pleiten voor rechtvaardigheidsstrategieën voor universele toegang tot en dekking van de gezondheidszorg, en de dringende behoefte aan solide gezondheidszorgstelsels die voldoende voorbereid zijn en over voldoende middelen beschikken om de huidige en toekomstige uitdagingen op het gebied van de gezondheidszorg aan te pakken.

Er is een hele reeks evenementen gepland, dat begint met een virtuele dialoog over “De onderlinge afhankelijkheid tussen gezondheid, sociale bescherming en economie” in maart 2022. Er zullen ook besprekingen op hoog niveau worden gehouden over kwesties als gelijkheid en gender, en uitbreiding van de medische productiecapaciteit in de regio, waarbij de langdurige samenwerking tussen de PAHO en lidstaten wordt benadrukt.

In november zal de PAHO hoge functionarissen van toonaangevende technologische organisaties en gezondheidsdeskundigen bijeenbrengen om de inzet van technologie en innovatie te bespreken voor de gezondheid met behulp van een digital en data-driven aanpak van herstel en wederopbouw.

De campagne ter gelegenheid van de 120e verjaardag zal ook een speciale website en promotieproducten omvatten die door partners kunnen worden gebruikt om de verjaardag het hele jaar door te markeren.

PAHO werd op 2 december 1902 opgericht als het Internationaal Sanitair Bureau om de verspreiding van besmettelijke ziekten tegen te gaan in een tijd waarin het zeetransport zich snel uitbreidde. In 1923 werd de naam gewijzigd in Pan American Sanitair Bureau, en vervolgens in 1958 in Pan American Health Organization. PAHO is zowel het regionale bureau voor de Pan-Amerikaanse regio van de Wereldgezondheidsorganisatie als het gespecialiseerde gezondheidsbureau van het Inter-Amerikaanse Systeem.

In de loop van zijn 120-jarige geschiedenis heeft de PAHO de regio geholpen bij het overwinnen van belangrijke uitdagingen op het gebied van de gezondheid, terwijl het een visie heeft bevorderd waarin gezondheid centraal staat in ontwikkeling, nationale veiligheid, handel en sociaal welzijn.

De PAHO heeft de Pan-Amerikaanse regio ertoe aangezet de eerste regio ter wereld te worden waar pokken en poliomyelitis zijn uitgeroeid en waar een einde is gemaakt aan de inheemse overdracht van mazelen en rodehond en aan neonatale tetanus.

De organisatie heeft ook een sleutelrol gespeeld bij het bereiken van een 30-jaar stijging van de gemiddelde levensverwachting in de Pan-Amerikaanse regio, evenals een aanzienlijke vermindering van de kindersterfte, en een uitbreiding van de gezondheidsdekking onder arme en kwetsbare bevolkingsgroepen.

In de afgelopen twee jaar heeft PAHO samengewerkt met landen in de Pan-Amerikaanse regio om de reactie op de Covid-19-pandemie te ondersteunen, door tests uit te voeren en vaccins af te leveren, laboratoriumpersoneel en gezondheidswerkers op te leiden en gegevens te verzamelen en te analyseren voor betere besluitvorming en actie.

error: Kopiëren mag niet!