Grondenrechten tribale en inheemse volkeren workshop De Nationale Assemblee

Woensdag werd in Royal ballroom van Torarica een workshop gehouden die ook live te volgen was via diverse mediakanalen en sociale mediaplatformen. De workshop ging in het bijzonder over de conceptwet inhoudende de grondenrechten van zowel de inheemse als de tribale volken in Suriname. Verschillende groeperingen hebben hun standpunt te kennen gegeven aan de leden van de nationale Assemblee.

Voorzitter De Nationale Assemblee

De voorzitter van De Nationale Assemblee, Marinus Bee, was ook aanwezig en sprak de aanwezigen kort in zowel het begin als het eind aan. Er waren niet alleen mensen van het nationale hoger kader aanwezig, maar ook verschillende buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders leverden zowel fysiek als via platformen zoals zoom, hun waardige bijdrage om het geheel tot succesvolle workshop te maken. 

Voorzitter presidentiële commissie 

In gesprek met de krant heeft de voorzitster van het presidentiële commissie, Patricia Meulenhof aangegeven, dat haar commissie ervoor heeft gezorgd dat de wet geanticipeerd en voorgesteld is geworden aan de regering voor de bewustwording op nationaal niveau. “We hebben diverse stakeholders aangehoord en hebben waar nodig zaken verduidelijkt’, aldus Meulenhof. Ze voegt toe aan het gesprek, dat ze het goed vindt dat de mensen opkomen voor hun rechten, want het is hun fundamentele recht waaraan niet eens de overheid mag komen. Ze vraagt aan De Nationale Assemblee om over te gaan tot de behandeling van de conceptwet en het te doen door samen met de partijen in dialoog te blijven.

Bijzondere aanwezigheid

Het bijzondere op deze dag  was ook nog de komst van de Colombiaanse technische secretaris van het nationale comité van inheemse territoria in Colombia tevens de inheemse leider van het Arhuaco volk Camilo Niño naar Suriname.

Hij heeft met zijn kennis en ervaring getracht de inheemsen van Suriname wijze lessen te vertellen die zeker mee zullen helpen bij de besluitvorming. “Wetten zijn niet alles”, aldus Nino. Het belangrijkste is hoe de wetten worden nageleefd, vervolgde hij. Zijn wijze woorden en citaten zullen bij de Surinaamse gemeenschap, maar in het bijzonder de inheemse gemeenschap, in het geheugen blijven hangen. 

GW

error: Kopiëren mag niet!