Surinaamse legerhelikopters weer in de lucht

De Surinaamse legerhelikopters zijn weer in de lucht. Onlangs werden de heli’s gesignaleerd rondom Zorg en Hoop alwaar de luchtmachtbasis gevestigd is. Minister Krishna Mathoera van Defensie meldde via social media: “Na bijkans 15 maanden hebben we gelukkig onze heli’s operationeel. Veiligheid is belangrijk De inspecties en onderhoud is achter de rug. Het team van technische ingenieurs gaat terug. Mobiliteit in de lucht is erg belangrijk”, aldus de Defensie minister woensdag. 

Vertraging

De reguliere inspectie, ook bekend als de annual checkup van de Chetak-leger helikopters, heeft vertraging opgelopen wegens de Covid-19 pandemie. Hierdoor was reizen haast onmogelijk voor de inspecteurs die moeten afreizen van India naar Suriname. Dat liet minister Mathoera eerder weten aan de redactie. De bewindsvrouwe gaf aan dat het internationaal gebruik is dat na een aantal vlieguren de toestellen geïnspecteerd moeten worden.

Dhruv model

Minister Mathoera was onlangs met de commandant van de Luchtmacht, luitenant-kolonel Marven van Huisduinen, te gast bij de Indiase ambassade in verband met de 73ee herdenking van Republic Day van India. Ambassadeur Shankar Balachandran van India overhandigde daarbij een model van een ‘Dhruv’ helikopter aan de bewindsvrouwe. Suriname heeft al jaren een goede defensiesamenwerking met India, stelde Defensie.

Eerder zei minister Mathoera ook al: “India is een belangrijke partner voor ons. Wij stellen de samenwerking en de mogelijkheden die India voor ons heeft zeer op prijs. India heeft beurzen beschikbaar gesteld voor Surinaamse militairen aan de War College, een prestigieus instituut in India”, geeft de minister van Defensie aan. “We zullen dergelijke kansen zeker benutten.” Minister Mathoera stelde ook, dat in de komende tijd de relatie met bevriende naties als India, maar ook andere naties, verder verstevigd zullen worden. 

In 2015 zijn de drie Chetak helikopters door de Surinaamse luchtmacht in gebruik genomen. De heli’s zijn gefinancierd door een credit-line die door de Indiase regering werd versterkt aan Suriname.

error: Kopiëren mag niet!