Geen US$ 10.000 nodig voor 3-jarige jongen die naar Colombia moet

Het commissariaat van Para plaatste afgelopen maandag een oproep voor hulp. Daarbij werd aangegeven dat de 3-jarige Ezchiël Bruinhart met spoed naar Colombia moet voor een medische ingreep. Daarvoor zou een bedrag van US$ 10.000 nodig zijn. 

Dokter Chantal Eltenberg, werkzaam bij het SZF, zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat er bij een goedgekeurde uitzending vanuit het ministerie van Volksgezondheid, de volgende kosten worden gedekt door de staat Suriname: “De volledige medische behandeling van de patiënt inclusief complicaties en andere bijkomende noodzakelijke behandelingen; verblijf voor de patiënt en noodzakelijke begeleider (1 begeleider); driemaal daags voeding en drank voor de patiënt en noodzakelijke begeleider; transportkosten (naar de luchthaven en van het verblijf naar de consulten).” 

Eltenberg stelt dat er daaraan geen bepaald bedrag verbonden kan worden, omdat het allemaal afhangt van de behandelingsduur en de duur van het verblijf, etcetera. De reiskosten zijn ten laste van de patiënt en diens familie, zegt Eltenberg. De ticketkosten zijn begroot op ongeveer US$ 4.000. Ook komen de kosten van een Covid-test voor heen en terug, erbij kijken. Maar, een donatie van US$ 10.000 is dus niet nodig, benadrukt Eltenberg. 

“Indien men berichten voorbij ziet komen van donaties voor medische uitzendingen moet men eerst contact maken de afdeling ARMULOV van het SZF. Op die manier kan er nagegaan worden, wat er nog nodig is. We zijn niet tegen doneren, want de staat kan niet alles bekostigen, maar dat het dus niet ongebreideld gebeurd”, aldus Eltenberg. 

Hoe komt men op het bedrag van US$ 10.000?

Aan de districtscommissaris van Para, Marlene Joden, werd gevraagd hoe men op het bedrag van US$ 10.000 komt. Joden geeft ten eerste aan, dat het bedrag niet door de ouders is vastgesteld. Het ging volgens haar om een geschat bedrag. Zij geeft aan dat de afdeling ARMULOV van het SZF, op 15 februari contact met haar heeft opgenomen. “Wij dachten dat alle kosten door de ouders gedekt moesten worden, maar dat is niet het geval. De staat dekt een deel van de kosten en wat de ouders moeten dekken zijn de ticketkosten. Dat komt ongeveer op US$ 4.000.”

Joden laat weten, dat er op 14 februari ook ouders van nog een 3-jarige jongetje bij haar zijn komen aankloppen voor hulp. De districtscommissaris laat weten, dat zij naar de vicepresident is gestapt voor hulp. Nu zal de vicepresident alle kosten dekken die nog over zijn van SZF en ook de kosten van de andere jongen die nu in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ligt. Maar, mocht er toch iemand zijn die toch gewoon met liefde wil doneren aan de ouders, dan is de mogelijkheid er nog”, aldus Joden.

SK

error: Kopiëren mag niet!