Verdachten in zaak cocaïne in deurvergrendelingsstangen zeecontainers in vrijheid gesteld

De zaak waarin de Douane recherche op het Jules Sedney Nieuwe Havencomplex op 2 augustus van het vorig jaar stuitte op cocaïne die verborgen zat in 64 deurvergrendelingsstangen van 16 lege zeecontainers, stond gisteren voor requisitoir en pleidooi. Elke container is voorzien van vier vergrendelingsstangen en daarin werd vermoedelijk cocaïne aangetroffen. Inmiddels is komen vast te staan dat het om 83.220 kilo ging. 

Geen scheikundig rapport

Alhoewel de verdachten meer dan 6 maanden in deze zaak zijn aangehouden, heeft het Openbaar Ministerie nog steeds het scheikundig rapport niet overgelegd. Op de zitting van 4 januari entameerden de advocaten Chandra Algoe en Soeres Bhikhie, die beide verdachten bijstaan, dit reeds en vroegen om de voorlopige hechtenis van beide verdachten op te heffen. Kantonrechter Duncan Nanhoe stelde toen, dat als de vervolging het scheikundig rapport op de eerstvolgende zitting niet zou overleggen hij consequenties hieraan verbinden zou verbinden. Op de zitting van 4 februari ontbrak het scheikundig rapport nog steeds, maar gaf de Officier van Justitie aan, dat de scheikundige inmiddels reagens heeft ontvangen en was hij vol vertrouwen dat het scheikundig rapport wel te kunnen overleggen voorafgaand aan het requisitoir.

Dat bleek gisteren helaas niet het geval te zijn en vroeg de Officier van Justitie uitstel voor het requisitoir. Algoe en Bhikhie vroegen dan ook om de voorlopige hechtenis van hun cliënten op te heffen. Hierbij werd meegenomen, dat het Openbaar Ministerie niet bij benadering kan aangeven binnen hoeveel tijd dit rapport wel beschikbaar zal zijn. Volgens de advocaten zitten hun cliënten al meer dan zes maanden in voorarrest en het is tot nu toe niet duidelijk wat er in de deurvergrendelingsstangen zat. 

In deze zaak zijn de verdachten Wikash K. en Vikash B. aangehouden. Beiden ontkennen iets over cocaïne te weten. Wikash heeft steeds aangegeven, dat hij op verzoek van ene Bombel een bedrijf moest oprichten. Bombel is een buitenlander en kan zelf geen bedrijf oprichten. Wikash heeft een uittreksel aan Bombel overhandigd en vervolgens heeft Bombel via de Kamer van Koophandel en Fabrieken het bedrijf opgericht. De bedoeling was dat er gezaagd hout geëxporteerd zou worden. Omdat zaken langer duurden importeerde Bombel eerst 12 en daarna 16 containers zout. De containers werden hierna weer leeg teruggezonden. Vikash werd benaderd door Wikash om het loopwerk te doen aangezien Wikash merendeel in het binnenland werkt. Zo leerde Vikash deze Bombel ook kennen.

Een man een man, een woord een woord 

De Officier van Justitie, die de bui al zag hangen, vroeg toch aan de rechter om niet mee te gaan met het verzoek van de advocaten. Volgens hem gaat het om 83 kilogram drugs en betreft het een ernstige zaak. Algoe stelde in haar tweede beurt, dat de ernst van de zaak niet alleen wordt bepaald door het gewicht van de drugs, maar ook door het aanwezige bewijsmateriaal. “Indien wij vandaag konden pleiten zouden wij u ook aantonen, dat er geen bewijs is voor datgene wat deze verdachten wordt ten laste gelegd. Wij vragen dan ook dat u de toegezegde consequenties verbindt aan het ontbreken van het scheikundig rapport. Een man een man, een woord een woord”, eindigde Algoe haar betoog.

Kantonrechter Duncan Nanhoe ging mee met het verzoek van de advocaten en stelde beide verdachten in vrijheid. De zaak is uitgesteld naar de zitting van 5 april voor het requisitoir en de pleidooien.

error: Kopiëren mag niet!